"Kürtler zan altında bırakılmaya çalışılıyor”

"Kürtler zan altında bırakılmaya çalışılıyor”

Kürt aşiretlerinin İngilizlerden destek aldığı iddialarına tepkiler devam ederken, konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Yrd. Doç. Dr. Oktay Bozan, aşiretler üzerinden bütün Kürtlerin zan altında bırakılmaya çalışıldığını duyurdu.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Türk İslam Sanatları Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Oktay Bozan, emekli Albay Atilla Uğur’un “İngilizlerin Kürt aşiretlerinin borçlarını ödediği” şeklinde iddialarıyla ilgili değerlendirme yaptı.

Yrd. Doç. Dr. Oktay Bozan, söz konusu iddialarla aşiretlerin itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını belirtti.

İddiaların, insanları tarih araştırmasına yönelttiğini dile getiren Bozan, “Aslında bu, tarihte ilk defa gündeme gelen bir iddia değil. Birinci Dünya Savaşı yıllarında İngilizlerin ve Rusların Kürt aşiretlerine özel bir ilgisinin olduğunu, bunlar üzerinden Anadolu’da faaliyet yürütmenin telaşı içerisinde olduğunu görüyoruz. Aşiretlerin büyük kısmı ‘Biz, Osmanlı bayrağı altında yaşamak istiyoruz, kanımızın son damlasına kadar Osmanlıyla beraberiz’ demişlerdir. Aşiretler kendilerine gelen teklifleri geri çevirmişler ve İngiltere’nin bu yönde çalışması tutmamıştır.” dedi.

 “Aşiretler mal-mülk, para canlısı gibi anlatılıyor. ‘Bu insanlara para verirseniz istediğiniz yere çekebilirsiniz’ demek isteniyor.” diyen Bozan, emekli Albay Uğur’un iddialarının ‘vahim’ olduğunu dile getirerek, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında oluşan birlikteliğin birilerini rahatsız etmiş olabileceğine dikkat çekti.

Sünnileri, Alevileri, cemaatleri, aşiretleri toptan hedefe koyan ve birliği bozan davranışlardan kaçınmak gerektiğini belirten Bozan, “Aşiretler zan altında bırakılıyor. Kürtlerin büyük kısmının aşiret hayatı yaşadıklarını düşündüğünüzde bütün Kürtleri zan altında bırakmak istiyorsunuz demektir. Kategorik suçlamalar tehlikelidir.” diye belirtti.

“Kayıtlarda İngilizlerle Şeyh Said’in herhangi bir ittifakına rastlamıyoruz”

Tarih kitaplarında Şeyh Said ve arkadaşlarının İngiliz işbirlikçisi olarak lanse edilmeye çalışılmasıyla ilgili de konuşan Bozan, “Bu iddiayı destekleyecek ve belgelendirecek herhangi bir kayda ulaşılmış değildir. Ne Genelkurmay Başkanlığı Askeri Tarih ve Stratejik Etüd Başkanlığı Arşivi’nde ne Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde ne de İngiliz istihbarat arşivlerinde bunu görüyoruz.

Ayaklanmayı bastırmak amacıyla ‘Bunlar dışarıdan destek almışlar’ tezini tahkim etmek için bunu söylemiş olabilirler. Kayıtlara baktığımız zaman İngilizler ile Şeyh Said’in herhangi bir ittifakına, silah alımına, para alımına rastlamıyoruz. Tarihi belgelere göre değerlendireceksek böyle bir belgeye ulaşamadığımızı söylemek durumundayız.”  ifadelerini kullandı.

Kaynak:Hamza Adiyaman/Emrah Deniz-İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.