Kürt yayıncılar sürecin devam etmesini istiyor

Kürt yayıncılar sürecin devam etmesini istiyor

Kürt yayınevi sahipleri ve çalışanları, ülkede kalıcı bir barış ortamının sağlanması için çözüm sürecini desteklediklerini dile getirdi

Yıllardır Kürtçe kitap, sözlük ve süreli yayınlar basan ve satışını gerçekleştiren yayıncılar, yaptıkları değerlendirmede, çözüm sürecinin önemine vurgu yaptı. 
 
Sîtav Yayınevi'nin sorumlusu Qahir Bateyî savaşsız bir ortamın, hayatın her alanında olumlu etki yarattığını ifade ederek, şunları şöyledi: 
 
"Elbette savaş ortamının olmaması yayıncılık üzerinde de olumlu etkiye yol açıyor. Çünkü savaş olmadığında insanlar rahatça okumaya, yazmaya ve diğer şeylerle ilgilenmeye başlıyorlar."
 
Bateyî, üniversitelerde Kürtçe bölümlerinin açılmasının olumlu bir adım olduğunu dile getirerek, "Kurdi-Der, Kürt Enstitüsü, üniversitelerin Kürtçe bölümleri dil üzerinde ve kitap satışlarında etkili oluyor. Savaş olmazsa olumlu adımların sayısı her geçen gün artacaktır" dedi.
 
"Savaş zulmü, perişanlığı, zorluğu doğurur"
 
Rûpel Yayınevi'nin sorumlusu Nedim Baran ise Kürtler'in haklarını önemseyen bir çözüm sürecinin, her Kürt tarafından destekleneceğini kayderek, "Savaş zulmü, perişanlığı, zorluğu doğurur. Halk 30 yıldır bu savaştan yoruldu. Birçok insan öldü, göçler yaşandı, köyler yakıldı ve boşaldı. Biz barışı elbette istiyoruz ama eşitlik, Kürt haklarının gerçekten verildiği bir barışı..." değerlendirmesini yaptı. 
 
"Kürt dili için her türlü gelişmeyi destekliyoruz"
 
Kürt dili için her türlü gelişmeyi desteklediklerini ifade eden J J Yayınları Sahibi Azad Zal, sürecin ağır ilerlediğini savundu. 
 
Zal şöyle konuştu:  
 
"Devlet daha az şey vermek istiyor, Kürtler de daha fazlasını almak istiyor. Masaya oturduklarında da bazen olumsuzluklar yaşıyorlar ama bazen de olumlu adımlar atılıyor. Kobani'deki savaş, ülkede yaşanan son olaylar olumsuz bir hava oluşmasına neden oldu, ama bence hava yeniden yumuşadı gibi."
 
Ülkede yaşanan olumsuz havanın yayıncılık sektöründe de kendisini gösterdiğini kaydeden Zal, "Mesela yeni bir eser basacağımız zaman yetkililere götürdüğümüzde bize 'bu ortamda biz nasıl inceleyelim' diyorlar" ifadelerini kullandı. 
 
 "Bana göre çözüm süreci tıkanmaz"
 
Kürt Tarihi Dergisi Sahibi ve Peywend Yayınevi editörlerinden Dawud Rebiwar ise savaş olmadığında insanların kültürel ve sanatsal aktivitelere daha fazla eğilim gösterdiğini söyleyerek, şunları kaydetti:
 
"Bana göre çözüm süreci tıkanmaz, bazen olumsuzluklar olabilir ki bu da normaldir. Çünkü Kürt sorunu büyük bir sorundur. Birkaç kanun değişimiyle çözülemez. Kürtlerin hepsi gibi biz de çözüm sürecini destekliyoruz ama doğru ve adil bir barışı elbette."
 
"İnsanlar ne ağlasın ne de ölsün"
 
Çözüm sürecini desteklediklerini söyleyen AVA Yayınları sahibi ve editörü Ronî War da "Her şeyden önce bir insan olarak sürecin devam etmesini istiyorum. Kürtler savaş istemiyor. Umudumuz anlaşmanın sağlanması. İnsanlar ne ağlasın, ne de ölsün" diye konuştu. 
 
Avesta Yayınları'nın yetkilisi Rahime Aktürk ise süreci desteklerini ve kalıcı bir barış ümit ettiklerini dile getirdi.
 
Aktürk, Avesta yayınevinin bu yıl 20.yıldönümü kutlamasını iptal ettiğini anlatarak, "Avesta yayınları bu yıl 20. yılını kutlayacaktı. Ancak Kobani'deki savaş, öldürülen Kürtler ve olumsuz hava yüzünden bu kutlamayı iptal ettik. Öyleki TÜYAP Kitap Fuarı'na bile çok hazırlık yapmadık. Umudumuz savaşın bitmesi ve barışın olması" dedi.
 
aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum