Kursta Hem Kur'an Hem de Okuma Yazma Öğreniyorlar

Kursta Hem Kur'an Hem de Okuma Yazma Öğreniyorlar

19 Mayıs ilçesi Çiftlik Mahallesi'nde yaşayan, aralarında okuma yazma bilmeyenlerin de bulunduğu ev kadınları, ilçe müftülüğü tarafından mahallelerinde açılan Kur'an kursunda hem dini bilgileri hem de okuma yazmayı öğreniyor.

Aralarında 40 yaşından 75 yaşına kadar ev kadını yer alan kursiyerler, haftanın 5 günü mahalle camisinde açılan kursa gelerek, yıllar sonra kalem defter tutmanın heyecanını yaşıyor. 
 
Kur'an kursu öğreticisi Esra Yılmaz (26), AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayıtlı 28 öğrencilerinin bulunduğunu ancak bahçe işleri nedeniyle devam eden 15 kursiyerin olduğunu söyledi.
 
Kur'an-ı Kerim okumayı öğretmenin dışında tecvit, mahreç, talim, siyer, ahlak, fıkıh dersleri verdiklerini anlatan Yılmaz, "Geçen yıl sürekli Kur'an-ı Kerim üzerine çalıştık. Bu yıl dini sorumluluklar üzerinde duruyoruz. Hepsi çok gayretli, çok çalışkan. Küçük bir öğrenci nasıl hocasına tabiyse o heyecanla çalışıyorlar. Yazılı yapıyoruz, puanlama yapıyoruz" dedi.
 
 Okuma yazma bilmeyen çok sayıda kursiyer bulunduğuna dikkati çeken Yılmaz, şunları söyledi:
 
"Ali okuluna (Ali mektebi olarak da anılan, okuma yazma öğrenilen yer) gidip okuma yazmasını geliştiremeyenler var. O konuda da sürekli yazıya çalıştırıyorum. Çünkü bir yere gittikleri zaman bir tuvalet yazısını dahi okuyamayan teyzelerimiz var. O yüzden okuma yazmalarını da geliştiriyoruz. Bir taraftan okuturken bir taraftan yazdırıyoruz. Ev ödevleri veriyorum ki kendilerini daha çok geliştirsinler. Okumamanın verdiği eksikliği yaşamalarını istemiyorum. 'Aman hocam bana dokunma, ben ne anlarım o işten' diyenler bu sene kalemler elinde yazıyorlar. Oldukça ilerlediler. Hiç okuma yazma bilmeyenlerin eline kağıt veriyorum. Onlara da harfleri çizdiriyorum.  Onların da alışmalarını sağlıyorum."
 
"69 yaşından sonra yazılı oldum"
Kursiyerlerden 69 yaşındaki Gülizar Soytürk ise "Hem Türkçe hem Arapça öğreniyoruz. Ali okuluna 25 yıl önce gitmiştim. Çocuklarımı okuttum, bir oğlum öğretmen. Burada çok uyumluyuz. Geçen gün yapılan yazılıda 100 puan aldım. 69 yaşından sonra yazılı oldum" diye konuştu.
 
Öğretici Yılmaz'ın kendilerine okuma yazmayı öğrenmeleri için defter, kalem ve silgi aldığına değinen Soytürk, çocuklarından ve eşinden destek gördüğünün de altını çizdi.
 
Kursiyerlerden Hava Soytürk de 53 yaşında okuma yazma öğrendiğini kaydetti.
 
Uzun yıllar önce mahallede açılan okuma yazma kursuna 3 ay gittiğini anımsatan Soytürk, "Kur'an-ı Kerim okumayı hiç bilmiyordum. Yeni öğrendim. Türkçe okuma yazmayı da bu yıl öğrendim. Çok seri değilim ancak tahtaya bakarak hocamızın yazdığını yazabiliyorum. Biraz zorlanıyorum" ifadelerini kullandı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.