Küresel ısınma yağış rejimi ve suları etkiliyor

Küresel ısınma yağış rejimi ve suları etkiliyor

ABD tarafından hazırlanan raporda küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin yol açtığı sorunlar ele alındı

ABD yönetiminin iklim değişikliğiyle ilgili açıkladığı raporda küresel ısınmanın altyapı, su kaynakları ve tarıma olan etkilerinin yanısıra ülkenin farklı bölgelerinde yol açacağı olumsuz yansımalara yer verildi.

ABD yönetiminin iklim değişikliğiyle ilgili açıkladığı raporda küresel ısınmanın ülke genelinde yol açabileceği sorunlar dile getirildi. 800 sayfalık raporda iklim değişikliğinin altyapı, su kaynakları ve tarıma olan etkilerinin yanısıra ABD’nin farklı bölgelerinde yol açacağı olumsuz yansımalar incelendi.

Raporda “iklim değişikliğinin uzak bir geleceğin konusu olarak öngörüldüğü ancak artık net bir şekilde günümüze geldiği” ifadesine yer verildi.

Atmosferde oluşan sera gazı birikiminin kıyı bölgelerde sel felaketleri, şiddetli yağmurlar ve daha büyük orman yangınlarına sebep olduğu belirtilen raporda bütün bu sıkıntıların gelecekte daha da artmasının beklendiği kaydedildi.

Özellikle nüfusun yarıdan fazlasının yaşadığı kıyı bölgelerinin sel baskınlarına daha açık olduğunun vurgulandığı raporda, bu kesimlerin karşılaşacağı sıkıntıların ekonomiyi de olumsuz etkileyeceği belirtildi.

Küresel ısınmanın yağış rejimlerine ve yeraltı ve yerüstü su kaynaklarına olan olumsuz etkilerinin altının çizildiği raporda ABD’nin güney eyaletlerinin su sıkıntısıyla daha yoğun karşılaşacağı ve bu durumun şehirlerde yaşayanları sıkıntıya sürüklerken tarımsal üretimi de düşüreceği ifade edildi.

ABD’de ortalama sıcaklığın meteoroloji kayıtlarının tutulmaya başlandığı 1895 yılından bu yana 1,3 ila 1,9 derece arası yükseldiği bilgisinin yer aldığı raporda bu artışın özellikle 1970 yılından bu yana daha da belirginleştiği ve son on yılın benzer aynı periyotlara göre en sıcak dönem olduğu dile getirildi.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.