Küresel ısınma tarım ürünlerini bozuyor

Küresel ısınma tarım ürünlerini bozuyor

Araştırmacılar atmosferdeki CO2 oranının artmasının küresel ısınma ile birlikte temel gıda ürünlerindeki besleyici madde oranını da azalttığını belirlediler.

Uluslar arası bir araştırma ekibi, 'Nature' dergisinde yayınlanan bir makalede atmosferde artan karbondioksit gazının, buğday ve benzeri diğer kabuklu tarım ürünlerindeki demir, çinko ve protein miktarlarını azalttığını belirtti. Bilim insanları iklim değişiminde bu gelişmenin sağlığa zarar veren en büyük tehlike olduğuna dikkat çektiler.

Karbondioksit gazının gıda maddelerindeki besin değerine olumsuz etkisi hakkında yapılan araştırmalarda farklı sonuçlar alındı. Harvard Üniversitesinden Samuel Myers yönetimindeki araştırma grubu, ABD'nin Massachusetts eyaletinde 7 alanda, Avusturalya ve Japonya'da uzun yıllar incelemelerde bulundu. Bu incelemelerde CO2 değerlerinin yükseldiği belirlenen bölgelerdeki buğday, pirinç, soya, bezelye, mısır ve darıdaki besin değerleri ölçüldü.

YENİ BİTKİ ÇEŞİTLERİ GELİŞTİRİLMELİ

Yapılan kontrollerde buğdaydaki çinko miktarının yüzde 9,3 oranında, demir miktarının yüzde 5,1 oranında azaldığı tesbit edildi. Aynı şekilde pirinç, bezelye ve soyadaki besin değerlerinin de düşdüğü gözlemlendi. Protein oranları buğdayda yüzde 6,3 oranında düşerken, pirinçte yüzde 7,8 oranında düştü. C4 bitkileri olarak adlandırılan darı ve mısırın ise CO2 artışından etkilenmedikleri görüldü. C4 bitkileri, pirinç ve buğday gibi C3 bitkileri kadar karbondioksite karşı hassas değiller.

Tarım ürünlerindeki besin değeri düşmesinin nasıl gerçekleştiği tam olarak bilinemiyor. Dünya genelinde araştırmacıların bildirdiğine göre 2 milyar insan çinko ve demir eksikliğinden dolayı bazı sağlık problemleri yaşıyor. Bu insanların çoğunluğu temel beslenmenin C3 bitkilerinden sağlandığı ülkelerde yaşıyor. Bilim insanları iklim değişikliğinin gıda ürünlerine olumsuz etkisine karşı dirençli başka tür bitki çeşitleri üretmek gerektiğini bildirdiler.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.