Kürdan kullanımı, diş çürüklerine neden oluyor

Kürdan kullanımı, diş çürüklerine neden oluyor

Kürdan kullanımının dişlerin "arayüz papili" olarak adlandırılan yumuşak dokusunun zamanla kaybına yol açıyor.

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Taner Yücel, "Arayüz papili, arayüz çürüklerine, diş eti ceplerine ve arayüz dolgularında sekonder çürüklere neden olabilmektedir" dedi.
 
Yücel, İnsanların ağız ve diş bakımında yaygın olarak kürdan kullandıklarını söyledi.
Bu uygulamanın yanlış olduğunu, diş ipleri veya arayüz fırçaları kullanılması gerektiğine dikkati çeken Yücel, "Kürdan kullanımı, dişlerin arayüz bölgelerinde bulunan, 'diş eti papili' olarak adlandırılan yumuşak dokunun zamanla kaybolmasına sebebiyet veriyor. Bunun sonucunda da gerek diş eti papilinin yok olması, gerekse diş ve dişi çevreleyen kemik ve periodontal yapılar arasında meydana gelen cep sonucu, arayüzde ulaşılması zor alanlarda daha büyük boşluklar ve cepler oluşabilir. Bu, arayüz çürüklerine, diş eti ceplerine ve arayüz dolgularında sekonder çürüklere neden olabilmektedir" şeklinde konuştu.
 
Diş eti hastalıkları, sağlık sorunlarına neden oluyor
 
Diş eti hastalıklarının birçok sağlık sorununa sebep olduğunu aktaran Yücel, şunları kaydetti:
"Öncelikle diyabet, endokrin sistemi bozuklukları, anemi, lösemi gibi bazı kan hastalıklarında diş etleri ve diş eti sağlığında bozukluklar ve kanamalar ortaya çıkar. Diyabeti kötü yönde etkiler, erken doğuma ve düşük kilolu bebek doğumuna neden olabilir, bakteriyel kalp kapak hastalıkları açısından enfeksiyon odağı oluşturabilir.
Diş bakımında öncelikle florlu diş macunu kullanılması gerekli. Sonraki aşamalardaki bakım diş ipleri, arayüz fırçaları ve ağız duşlarıyla yapılabilir."
 
"Mekanik açıdan diş temizliğimizi, tüm yüzeylere olabildiğince ulaşarak ve biriken bakteri plağını temizleyerek tamamlamalıyız" diyen Yücel, "Saydığımız girişimlere rağmen rahatsızlık veren, arayüzde dolgunluk hissi ve temizlemeye ulaşamadığımız alanlar hissediyorsak, mutlaka çürük varlığı veya olası diş eti hastalığının tanısı açısından diş hekimine başvurmanız gerekir" ifadesini kullandı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.