Kurbanlıklarda 'çiçek' hastalığı tehlikesi

Kurbanlıklarda 'çiçek' hastalığı tehlikesi

Kurban Bayramı öncesi hayvanlarda çiçek hastalığı tehlikesi başgösterdi. Büyükbaş hayvanlar arasında yayılan hastalık, kurbanlıkları tehdit ediyor.

Afrika kökenli hastalık sinekler vasıtasıyla iyiden iyiye yaygınlaştı. Yüksek ateşle başlayan hastalık hayvanlarda yumurta büyüklüğünde bezelerle daha da belirgin hale geliyor. Sivas’a ocak-şubat aylarında sinekler aracılığı ile gelen çiçek hastalığı, Kurban Bayramı öncesi kurban kesecek olan vatandaşları endişelendiriyor. 
 
Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Özcan Karataş, Sivas merkez ve ilçelerde görülen hastalığın kuraklık nedeniyle sineklerin artmasından dolayı arttığına dikkat çekerek, kurbanlık alırken bir hastalık görüldüğünde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne haber verilmesini istedi. Kulak küpesi olan hayvanlara bile güvenilmemesini isteyen Karataş, kurbanlığı alırken, sağlık kontrolleri yapılmış hayvan pazarları ve kombinaların tercih edilmesini önerdi. 
 
Oda Başkanı Karataş, çiçek hastalığının ocak ve şubat aylarında kuraklığın etkisiyle sinekler aracılığı ile geldiğini kaydederek, genç hayvanları etkileyen hastalığa karşı yaşlı hayvanların daha dayanıklı olduğunu belirtti. Afrika kökenli hastalığın merkez ile birlikte tüm ilçelerde görüldüğünü aktaran Özcan Karataş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın başlattığı çalışmaların hastalığın yayılmasını büyük ölçüde önlediğini anlatarak, çiçek aşısının hastalığa karşı mücadele önemli olduğuna değindi.
 
Çiçek hastalığına yakalanan hayvanın kesilmesinin yasak olduğunu kaydeden Karataş bazı köylerde hastalık nedeniyle karantina uygulandığını aktararak, hastalığın kurbanlığa zararlarını şu ifadelerle anlattı: “Bu hastalığa sahip olan hayvan kesilmiyor, çünkü çok yüksek ateşle seyreden bir hastalık malum yüksek ateşli hayvanların bırakın kurbanlığı normal de kesilip tüketilmesi yasak. O yüzden bu hastalık bayağı önemli hatta şu açıdan da önemli vatandaşa ekonomik boyutta sıkıntı yaratıyor. Şöyle ki köylerde karantina var. Bu hastalıktan dolayı karantina konuluyor. Karantina olan köylerden de dışarıya hayvan çıkışı yasak. Bu sebeple yetiştiricilerimize ekonomik yönden de sıkıntı yaratan bir durumu var. Çünkü ürettikleri hayvanları satış için dışarı çıkaramayacaklar.”
 
VATANDAŞLAR KURBAN ALIRKEN HASTALIĞI NASIL ANLAYACAK? 
 
Kurbanlık alırken hasta olan hayvanın kolaylıkla anlaşılabileceğine işaret eden Özcan Karataş, “Çiçek hastalığı olan hayvanlarda ön ayaklar, kafa, vücudun hemen hemen tamamında ve üreme organlarında ceviz büyüklüğünde hatta daha büyük modül dediğimiz şişlikler görülüyor. Bunlar gözle rahatlıkla görülebiliyor. Fark edilmemesi mümkün değil. Hayvanın vücuduna el gezdirildiğinde hissedilebilir.” dedi.
 
Karataş, hayvanda ateş, köpüklü salya, burun akıntısı ve aşırı gözyaşı ile yumru şeklinde beze, yem yemede azalma, zayıflama görülmesinin çiçek hastası belirtisi olduğunu aktardı. 
 
“KULAK KÜPESİNE GÜVENMEYİN”
 
Kurbanlık sayısında sıkıntısı olacağını zannetmediğini dile getiren Veteriner Hekimleri Oda Başkanı Karataş, “Kulak küpesi olan hayvan her zaman için sağlıklıdır diyemeyiz. Çiçek hastalığı kulak küpeli hayvanlarda görülmeyecek diye bir şey yok onlarda da görülebilir.” uyarısı yaptı. 
 
VETERİNER KONTROLÜNDE ALMAK DAHA MI UYGUN OLUR?
 
Kurbanların mutlaka veteriner kontrolünde olan hayvan pazarı ve kombinalardan alınmasını öneren Veteriner Hekim Özcan Karataş, şöyle devam etti: “Kurban pazarlarına sevk edilen hayvanlar Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğü ve Belediye tarafından veteriner hekimler kontrolü altında oluyor. Bunun dışında sevk ile gelen hayvanlar veteriner hekimlerin kontrolünden geçtikten sonra Tarım müdürlüklerinden rapor alıyorlar yine kontrolden geçmiş olur. Eğer buna rağmen vatandaşlarımızın şüphelendikleri bir durum olursa il tarım müdürlüğüne ihbarda bulunurlarsa çok iyi olur.”
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.