Kurban Bayramı'nda Aşırı Yağlı Yiyeceklere Dikkat

Kurban Bayramı'nda Aşırı Yağlı Yiyeceklere Dikkat

Kurban Bayramı'nda özellikle kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin sağlıkları açısından kırmızı et, kavurma ve yağlı yiyeceklerden kaçınmaları gerektiği bildirildi-

Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Tartan:- "Kalp damar sağlığı açısından etli yiyeceklerin yanında yeşillik de tüketilmelidir"
 
Kurban Bayramı'nda özellikle kalp rahatsızlığı olan kişilerin sağlıkları açısından kırmızı et, kavurma ve yağlı yiyeceklerden kaçınmaları gerektiği bildirildi.
 
Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Zeynep Tartan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüksek kolesterol düzeyinin kan damarı çeperinde birikerek damar tıkanıklığına neden olduğunu söyledi.
 
Aşırı hayvansal yağın kalbe ve damarlara büyük oranda zarar verdiğini anlatan Tartan, kalp rahatsızlığı olan kişilerin özellikle bayramda yediklerine dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.
 
Özellikle bayramda yoğun ikram ve yemeklerin etli olduğunu ifade eden Tartan, "Kalp damar sağlığı açısından etli yiyeceklerin yanında yeşillik de tüketilmesi gerekir" dedi.
 
Tartan, stres ve sigaranın da kalbi büyük oranda etkilediğine dikkati çekti.
 
"Beslenme şeklimiz daha çok Akdeniz mutfağı olmalı"
Tartan, Kurban Bayramı'nda tüketilen etin kalp hastalarına zararını en aza indirmek için kaynatma yönteminin kullanılması gerektiğini söyledi.
 
Kan kolesterolünün sağlıklı düzeylerde tutulabilmesi açısından sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz yapılması gerektiğini belirten Tartan, şöyle devam etti:
 
"Bunun için beslenme şeklimiz daha çok Akdeniz mutfağı olmalı. Akdeniz mutfağında balık başta olmak üzere özellikle beyaz et bulunur. Bol miktarda sebze, meyve ve tahıl ürünlerini içerir. Haftada 2 gün balık, diğer günlerde dengeli biçimde baklagiller, et yemeği ve sebze biçiminde menü çeşitlendirilmelidir. Hamur işlerinden kaçınılmalı, beyaz un ile yapılan ekmek yerine çok tahıllı ve esmer ekmek az oranda tüketilmelidir. Lif içeriği fazla posa bırakan yiyecekler hem bağırsak sağlığı hem de posanın kolesterol emilimini azaltıcı etkisiyle sağlıklı bir diyette olması gerekir. Günlük 25-30 gram kadar lif tüketimi önerilir."
 
Düzenli egzersizin sağlıklı bir yaşam için gerekli olduğunu vurgulayan Tartan, haftada en az üç gün 30 dakika süren, ideali 1 saatlik tempolu yürüyüşlerin kilo dengesinin korunmasında fayda sağlayacağını kaydetti.
 
"Yumurta tüketimine de dikkat"
Tartan, hayvansal gıdalar denince kırmızı et, yumurta, sakatat, kabuklu deniz hayvanları, süt ve süt ürünlerinin akla geldiğini ifade etti.
 
Kahvaltı geleneğinin vazgeçilmezi tam yağlı peynir tüketimi ve şarküteri ürünlerinin çeşitliliğinin kolesterol yüksekliğine sebep olduğunu belirten Tartan, şöyle konuştu:
 
"Çok fazla yumurta tüketilmesi, sarısının kolesterolden zengin olması açısından buna katkıda bulunur. Vücut için en zararlı yağ, doymuş ve trans yağlardır. Bunlar vücuda fazla miktarda alındığında büyük çoğunluğu LDL kolesterolünün artışına sebep olur. Bu yağlar çoğunlukla hazır gıdalarda, hamur işlerinde, katı yağlarla hazırlanan yiyeceklerde, marketlerde atıştırmalık tatlı ve tuzlu ambalajlı gıdalarda bol miktarda bulunur. Eğer bunları çok tüketiyorsanız kolesterol düzeyinizi kontrol ettirmeniz faydalı olacaktır."
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.