Kurban Bayramı deri sektörüne nefes aldıracak

Kurban Bayramı deri sektörüne nefes aldıracak

Yılda 135 bin ton deriyi üretime alan Türk deri sektörü, bunun yüzde 13'ünü Kurban Bayramı'ndan karşılamayı planlıyor.

Kurban Bayramı'nda 850 bin büyükbaş ve 1 milyon 200 bin küçükbaş hayvanın kesileceğini öngören Türk deri sektörü, yıllık deri ihtiyacının yüzde 13'ünü Kurban Bayramı'ndan karşılamayı planlıyor.
 
Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Erdal Matraş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektör olarak en bağımlı oldukları konunun, ülkenin hayvancılık politikaları olduğunu belirtti.
 
Hayvancılıktaki atık ürün olarak değerlendirilen bir kısım yan ürünlerin sektör tarafından ham madde şeklinde kullanıldığını ifade eden Matraş, ülke ekonomisine önemli katkılar sunduklarını söyledi.
 
Türkiye'de yılda 3 milyon büyükbaş hayvanın kesildiğini vurgulayan Matraş, şunları kaydetti:
 
"Kesilen bu büyükbaş hayvanların derilerinin tamamı deri sanayisinde kullanılıyor ancak sektörün yıllık işlediği büyükbaş deri miktarı 6 milyonun üzerinde. Kurban Bayramı'nda büyükbaş hayvan kesiminin 850 bin, küçükbaş hayvan kesiminin de 1 milyon 200 bin adet olacağını hesap edersek sektör, ihtiyacının yüzde 13'ünü Kurban Bayramı'ndan karşılıyor. Küçükbaş deri sektörü büyükbaştan çok daha fazla ithalata bağımlı. Yıllık 50 milyonun üzerinde küçükbaş işlendiğini görüyoruz ama kurbanda kesilecek 1 milyon 200 bin civarında."
 
Matraş, yüzde 13'ün ciddi bir rakam olduğunu ancak bunun ne kadarının katma değerli deri imalatı sektörüne kanalize edildiğinin çok daha önemli olduğunu aktardı.
 
"Büyükbaş derisi 60, küçükbaş 7 lira"
 
Deri fiyatlarının hayır kurumlarınca hep son günlerde netleştirildiğini ancak piyasanın öngördüğü rakamların olduğunu ifade eden Matraş, "Büyükbaş derisinin 60 lira civarında satılacağını hesaplamamız yanlış bir şey olmaz. 850 bin adedi ortalama 60 lira olarak hesaplamak lazım. Bunun da 50-55 milyon liralık maddi değeri var. Küçükbaş derisi ise 7 lira civarında olur. Burada da 10-15 milyon liralık bir pazar var" dedi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.