Kurban Allah'a teslimiyettir

Kurban Allah'a teslimiyettir

Kurbanın Allah'a teslimiyet ve yoksulun halinden anlamak anlamına geldiğini belirten İslam Hukuku Profesörü Hayrettin Karaman, dar gelirli vatandaşların da nafile kurban keserek dağıtabileceğini söyledi.

Bu yıl 4 Ekim Cumartesi günü eda edilecek olan Kurban Bayramı'nın anlamının Allah'a tam teslimiyet ve yoksulun halinden anlamak olduğunu söyleyen Yeni Şafak Gazetesi Yazarı ve İslâm Hukuku Profesörü Hayrettin Karaman şöyle devam etti: 'Kendisine kurban vacip olmayan dar gelirli kişiler kurban keserse bu nafile kurban olur. Nafile demek, farz ve vacip olmadığı halde Allah rızası için yapılan ibadet demektir. Nafile kurban kesen bir kişi de bunu hem kendi yer, çocuğuna yedirir ve eşine dostuna da dağıtır.' Bazı kişilerin bu şekilde kesilen kurbanı adak olarak yorumladığını belirten Karaman, 'Ben buna katılmıyorum. Kesilen kurbanın nafile kurban olduğunu düşünüyorum' diye konuştu.
 
İHTİYACI OLANLARA YARDIM EDİLMELİ
 
Kurban ibadetinde birkaç önemli husus olduğuna dikkat çeken Karaman şöyle konuştu: 'Bunlardan biri kulun canı pahasına da olsa Allah'a teslimiyetini temsil ediyor. Zaten İslam'da hem barış anlamı hem de teslimiyet anlamı var. Cenabı Mevla, bir peygambere rüyasında çocuğunu kurban etmesini işaret ediyor. Tabii bu bir imtihandır. Cenab-ı Mevla hiçbir zaman bir kişinin evladına vurma maksadıyla bile olsa kıymasını murat etmez. O peygamber o kadar ağır bir imtihana teslimiyet gösteriyor. Canı Allah vermiş ona vermemek olmaz diyor. Burada aslolan teslimiyettir. Teslimiyetin gerçekleştiği ortaya çıkıyor. Bunun hatırası olarak da biz kurban ibadetini yerini getiriyoruz. Bu işin bilinci budur.' İkinci olarak da Kurban'ın yoksulların haliyle hallenmek maksadı taşıdığını belirten Karaman, kurbanın insanların yardımına koşulması açısından önem taşıdığını söyledi.
 
ELEKTRONİK ŞİDDETLE MEŞGUL OLUN
 
Kurban bayramında çocukların olumsuz etkilendiğine ilişkin beyanatları 'Günah ve hatta ayıp' olarak nitelendiren Karaman, 'Çocukları uzak tutun diyenler, çocukları şiddete sevk eden diziler, programlar ve elektronik oyunlarla meşgul olsunlar' dedi. Kurban'ın yılda bir kez çocukların haberi dahi olmadan kesildiğini anlatan Karaman, 'Artık aileler ulu orta da kurban kesmiyor. Babalar gidiyor kestiriyor ya da kasaplarda imza karşılığı kurban kestiriliyor. Bu mu çocukları şiddete sevk ediyor ya da daha dört yaşında ellerine verilen elektronik aletlerle durmadan öldürmek, imha etmek, insanların hunharca katledildiğini görmek, kazanmak hissiyle oyun oynayan çocuklar mı şiddete sevk ediliyor?' şeklinde sordu.
 
Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.