Kurbağalar Korunmazsa Sinek Sayısı Patlar

Kurbağalar Korunmazsa Sinek Sayısı Patlar

Doç. Dr. Erişmiş Uyardı: Kurbağalar Korunmazsa Sinek Sayısı Patlar

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, kurbağa türlerinin ölümüne yol açan bir mantar türüne Türkiye'de rastladıklarını belirterek, kurbağa tür ve sayısındaki azalmanın sinek sayısında büyük artışa yol açacağı uyarısında bulundu.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, kurbağa türlerinin ölümüne yol açan bir mantar türüne Türkiye'de rastladıklarını belirterek, kurbağa tür ve sayısındaki azalmanın sinek sayısında büyük artışa yol açacağı uyarısında bulundu.

İklim değişiklerinin hayvan türlerinin üçte birinde önemli azalmaya yol açtığını anlatan  Doç. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, bunun Türkiye'yi de etkilediğini, pek çok türün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Doç. Dr. Erişmiş, şunları kaydetti:

"Ambifi türlerindeki azalış sebepleri arasında çevre kirliliği, habitatların bozulması, bilinçsiz toplama ve yanlış zirai ilaç kullanımı gösteriliyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütü, amfibi türlerin azalmasındaki en önemli etkenin 'Batrachocytrium dendrobatidis' ve 'Ranavirus' isimli iki patojen mantar hastalığı olduğunu belirtiyor. Biz de güney yarıküre kökenli, Türkiye'de varlığı tam anlamıyla henüz tespit edilmeyen bu hastalığı araştırdık."

4 TÜR KURBAĞADA YENİ MANTARA RASTLANDI

Moleküler düzeydeki araştırmaların AKÜ Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde yapıldığını açıklayan Doç. Dr. Erişmiş, TÜBİTAK ve AKÜ Bilimsel Araştırma Birimi destekli proje kapsamında Türkiye'deki 30 kurbağa türünden 6'sını incelediklerini söyledi. Araştırma yapılan 6 türden 4'ünde hastalığa sebep olan patojen mantar türünün tespit edildiğini dile getiren Doç. Dr. Erişmiş şöyle konuştu:

"İlk kez güney yarımkürede ortaya çıkan ve yayılış gösteren 'Batrachocytrium dendrobatidis', iklim değişikliğine bağlı olarak son dönemde kuzey yarımkürede de yayılıyor. Ülkemizde henüz tespit edilmeyen bu mantar türünün, yaptığımız detaylı araştırma sonucunda endemik Beyşehir kurbağasının yanı sıra ağaç, gece ve ova kurbağa türlerinde görüldüğü ilk kez tespit edilmiştir."

BEYŞEHİR TÜRÜ TEHLİKE ALTINDA

Toprak ve Uludağ kurbağalarında hastalığa rastlanmadığına işaret eden Doç. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, özellikle endemik Beyşehir kurbağasının tehlike altında olduğunu kaydetti. İnceledikleri 125 kurbağanın 32'sinde 'Batrachocytrium Dendrobatidis'e, 48'inde ise 'Ranavirus' patojenine rastlandığını anlatan Doç. Dr. Erişmiş, bu mantar ve virüsün oluşturduğu hastalıkların kurbağaların ölümüne yol açtığını belirtti.

EKOSİSTEM İÇİN ÖNEMLİ

Son dönemde Beyşehir'de sinek sayısındaki artışın da buna bağlanabileceğini söyleyen Doç. Dr. Erişmiş kuşların, balıkların ve yılanların kurbağalarla beslendiğini hatırlattı. Erişmiş, kurbağaların korunmasının hem sinek artışının hem de kurbağa ile beslenen diğer türlerin yaşamını sürdürmesi için önemli olduğuna dikkati çekti.

Araştırmanın sonuçlarının akuatik organizma hastalıklarını konu alan bilimsel dergilerde yayımlandığını söyleyen Doç. Dr. Erişmiş, kurbağa türlerinin korunması için araştırmanın devam etmesi, bunun için de maddi destek gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, diğer 24 kurbağa türünün de araştırılmasının ülkenin biyoçeşitliliğinin korunması açısından oldukça önemli olduğunu ifade etti.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.