Kur’an’daki Muhammed asm 2 - Peygamberlik Dönemi

Onun resul olduğunu farklı yönlerden ona anlatır Allah. “ Ey Resulüm Seni bütün insanlara elçi gönderdik, Allah’ın buna şahid olması yeter de artar” Hitap aynı anda insanlara ve peygamberedir, Allah peygamberi bir bekçi olarak da göndermiştir. “Kim Resulullah’a itaat ederse Allah’a itaat etmiş olur. Kim itaattan yüz çevirirse aldırma zaten seni üzerlerine bekçi olarak göndermedik mi ?”

Onu tatmin etmek için Yasin harflerindeki gizli esrarlı bir yeminle ve hikmetli Kur’an ile yemin ederek resul olduğunu söyler. “Ya sin Hikmetli Kur’an’a andolsun, sen elbette gönderilen Resullerdensin.“ ve yine “peygamberini tavsif eder. “Muhammed Allah’ın Resulüdür”

Allah peygamberini tanıtır ve kabul edilmesinde ısrar eder, aksi tutumları eleştirir. “ Muhammed (sav) sadece resuldür, elçidir. Nitekim ondan önce de nice resuller gelip geçmiştir. Şayet o ölür ve öldürülürse siz hemen gerisin geriye dinden mi döneceksiniz? Kim geri döner dinden çıkarsa bilin ki asla Allah’a zarar veremez. Ama Allah hidayetin kadrini bilip şükredenleri bol bol mükafatlandıracaktır. ”

Yine O’nu insanlara tanıtır, özelliklerinden sayar. “Size kendi aranızdan öyle bir peygamber geldi ki bir zahmete uğramanız ona ağır gelir. Kalbi üstünüze titrer, müminlere karşı pek şefkatli ve merhametlidir. ”

Allah yine kitabını över, Habibi’ne hitab ederek “ Elif, Lam, Mim, bu kitabın alemlerin Rabbi tarafından indirildiğinde hiçbir şübhe yoktur. Yoksa onu uydurdu mu diyorlar? Bilakis o gerçeğin ta kendisidir. Senden önce kendilerini uyaran hiçbir peygamber gelmemiş olan bir toplumu doğru yolu bulmaları ümidiyle uyarman için Rabb’in tarafından gönderilmiştir. “

Allah, Muhammed’e (sav) inananları yüceltir. “iman edip güzel ve makbul işler yapanlar ve Rableri tarafından gerçeğin ta kendisi olarak Muhammed’e indirilen vahye iman edenlerin ise günahlarını örtüp, hallerini düzeltir.“ Hem peygamberini över hem de ona inananları. “;” Muhammed Allah’ın Resulüdür, onun beraberindeki müminler de kafirlere karşı şiddetli olup kendi aralarında şefkatlidirler. Sen onları rüku ederken, secde ederken Allah’tan lütuf ve rıza ararken görürsün. Onların alameti yüzlerindeki secde izi, secde aydınlığıdır. Bunlar Tevrat’taki sıfatları olup İncil’deki meselleri ise şöyledir. Öyle bir ekin ki filizi çıkarmış, sonra da onu kuvvetlendirmiş, derken kalınlaşmış da artık gövdesi üzerinde doğrulmuş. Öyle ki ekicilerin hoşuna gider, kafirleri de öfkelendirir. İşte böylece Allah, onlar gibi iman edip makbul ve güzel işler yapanlara bir mağfiret ve büyük bir mükafat hazırlamıştır. “

Allah onu ondan önceki peygamberler ile münasebetlerini anlatırken de vasfeder. “Vakti geldi Meryem’in oğlu İsa ‘da “ Ey İsrail oğulları, dedi ben size Allah’ın Resulüyüm, benden önceki Tevrat’ı tasdik etmek, benden sonra gelip ismi Ahmet olacak bir Resulü müjdelemek üzere gönderildim”

Bazen ona farklı ibadetler yapmasını emreder. Bunlar onun tahammülünü artıracaktır. “ Ey örtüsüne bürünen Resulüm, geceleyin kalk da az bir kısmı hariç geceyi ibadetle geçir. Kur’an’ı ağır ağır ve düşünerek oku. Biz sana pek ağır bir söz vahyedeceğiz”

Bazen da risalet görevini yerine getirmesini emreder. “Ey örtüye bürünen, ayağı kalk ve insanları uyar. Rabbinin büyüklüğünü an, ellbiseni tertemiz tut, maddi manevi kirlerden arın, pis ve murdar olan herşeyden kaçın, verdiğini çok bularak minnet etme. Rabbinin yolunda sabret”

Allah’ın Kur’an daki hitabı farklılık gösterir, bazan müminlere hem Hristiyan ve Yahudilere ki onlara ehli kitap der, sonra Peygamberimizedir. Özellikle kitap ehline ve müminlere hitabında Hz Peygamberin (sav) getirdiği Kur’an’a sadıkane bağlanmayı emreder. “ De ki ey Ehl-i kitap, niçin Allah’ın ayetlerini inkar ediyorsunuz? Halbuki Allah yaptığınız her şeyi görmektedir. Deldiği ki Ey Ehl-i Kitap siz gerçeği görüp bildiğiniz halde niçin Allah’ın yolunu eğri göstermeye yeltenerek halkı Allah yolundan menediyorsunuz? Allah yaptıklarınızdan habersiz değildir. Ey iman edenler! Eğer ehl-i kitaptan bir kısmına uyacak olursanız, iyi bilin ki onlar sizi imanınızdan sonra küfre çevirmek isterler. “

Bazen da muhatap insanlardır, peygamber bir resuldür, ondan önce de resuller gelmiştir, kimse onları bırakıp geri dönemez. “Muhammed (sav) sadece Resuldür elçidir. Nitekim ondan önce de nice resuller gelip geçmiştir. Şayet o ölür ve öldürülürse siz hemen gerisin geriye dinden mi döneceksiniz? Kim geri döner dinden çıkarsa bilsin ki Allah’a asla zarar veremez. Ama Allah hidayetin kadrini bilip şükredenleri bol bol mükafatlandıracaktır. “

Allah, insanların bir peygamberden yanlış ve hikmetsiz beklentilerine Resulünün nasıl cevap vermesi gerektiğine uygun konuşmalarda bulunur. “ De ki “ Ben size Allah’ın hazineleri benim yanımdadır “ demiyorum” Gaybı da bilmem. Size ben melek olduğumu da söylemiyorum. Bana ne vahyediliyorsa ben ancak ona tabi olurum “ De ki “ kör, görenle bir olur mu ? Hiç düşünmüyor musunuz?”

“De ki Ey insanlar ben sizin hepinize Allah tarafından gönderilen Peygamberim. O ki göklerin ve yerin hakimiyeti O’na aittir. Ondan başka ilah yoktur. Hayatı veren de, ölümü yaratan da O ‘dur. Öyle ise siz de Allah ‘a ve O’nun bütün kelimelerine iman eden Nebiyy-i Ümmi o Resulüne inanın. Ona tabi olun ki doğru yolu bulasınız. “

“De ki ben sadece sizin gibi bir insanım ancak şu farkla ki bana “ sizin ilahınız tekdir” diye vahyediliyor. Artık kim Rabbine ahirette kavuşacağını umuyorsa makbul ve güzel işler işlesin ve sakın Rabbine ibadetinde hiçbir şeyi ona ortak koşmasın”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.