Kur’an’da Cennet

İman edip makbul ve güzel işleri yapanları müjdele, onlara içinden ırmaklar akan cennetler vardır. Öyle cennetler ki ne zaman meyvelerinden kendilerine bir şey ikram edilse “Bu daha önce de dünyada yediğimiz şey diyecekler. Oysa bu onların aynısı olmayıp benzeri olarak kendilerine sunulacaktır. Orada onların tertemiz eşleri de olacak ve onlar orada devamlı kalacaklardır. (2-25)Cennet’in yalnız kendilerine ait olduğunu zannedenlere de cevap vardır. “De ki eğer Allah katında ahiret yurdu (cennet) bütün insanlar içinde yalnız size ait ise ve bu iddianızda samimi iseniz haydi ölümü istesenize”(2-94)

Cennet Allah’tan korkan muttakiler ve ona karşı gelmekten sakınanlar içindir “De ki size ihtirasla istediğiniz o şeylerden çok daha iyisini bildireyim mi ?işte o Allah’a sakınan müttakiler için Rablerinin nezdinde içinden ırmaklar akan cennetler olup, kendileri orada ebedi kalacaklardır. Hem orada onlara tertemiz eşler ve hepsinin de üstünde Allah’ın rızası vardır. Allahbütün kullarını hakkiyle görmektedir.” (3-15) Maddi olan cennet nimetlerinin ötesinde Allah Rızası farklı bir mükafattır.

Allah kullarını cennete yarışırcasına koşmalarını ister.”Rabbiniz tarafından mağfirete genişliği göklere yer kadar ve müttakiler için hazırlanmış bir cennete doğru yarışırcasına koşuşun”(3-133)

Gerçek hayat ahiret (cennet) hayatıdır. “Dünya hayatı bir oyun ve oyalanmadan başka bir şey değildir. Ahiret yurdu ise fenalıklardan sakınanlar için daha hayırlıdır, hala akıllanmayacak mısınız?”(6-32)

Allah cenneti tarif eder ayrıntı verir. “Allah’a karşı gelmekten sakınanlara vad edilen cennetin durumu ise şudur. Orada bozulmayan su ırmakları, içerken lezzet veren şarap ırmakları ve süzme bal ırmakları vardır. Onlara orada her türlü meyve ile bir de Rableri tarafından mağfiret vardır. “(47-15)

Cennet selam ülkesidir.”Rab’leri nezdindeki selam ülkesi olan cennet onlarındır. Yaptıkları güzel işler sebebi ile Allah kendilerinin yardımcısıdır.” (6-127)

Cennet peygamberleri dinleyen, nefsini islah edenler içindir. “Ey Adem’in evlatları, size her ne zaman içinizden Benim ayetlerimi beyan edip açıklayan resuller gelir de kim onlara karşı çıkmaktan sakınır, nefsini ıslah ederse, artık onlara hiçbir korku yoktur, onlar asla üzülmezler de.”(7-35)

Şeytana uymayanlar, müttakiler içindir cennet. “Şeytana uymaktan korunan müttakiler ise cennetlerde ve pınar başlarındadırlar. “(15-45)Cennetlikler oraya girer ve kötü huylardan uzak birlikte yaşarlar. “Esenlikle emin olarak girin oraya, onların kalplerindeki kini söküp çıkarmışızdır. Dost ve kardeş olarak divanlar üzerinde karşı karşıya otururlar. “(15-46-47)

Herkes cehenneme uğrayacaktır, ama müttakiler onlardan ayrılacaktır. “Sizden hiçkimse yoktur ki Cehenneme v armasın. Bu Rabbinin katında kesinleşmiş bir hükümdür. ( Ama bu kalmak anlamında değil şöyle bir uğramak manasındadır. )(19-71) Peygamberimiz şöyle buyurur” Herkes cehenneme girer fakat müminler için Hz İbrahim’e olduğu gibi ateş serin ve selamet olur. “Sonra Allah’ı sayıp günahlardan sakınan müttakileri kurtararak zalimleri diz üstü çökmüş vaziyette orada bırakacağız. “(19-72)

Makbul işler yapan müminler adn cennetinde ağırlanacaktır. “Her kim de makbul ve güzel işler yapan mümin olarak gelirse, onlara da pek yüksek mevkiler vardır. Zemininden ırmaklar akan Adn cennetleri var. Onlar oraya ebedi kalmak üzere girecekler. işte kötülüklerden arınanların mükafatı budur. “(20-75-76) insanlar yaptıkları güzel davranışlardan dolayı oradaki nimetlere naildirler. “Onlara denilir ki dünyada yaptığınız güzel davranışlardan ötürü, yiyin, için, afiyet olsun. Onlar sıra sıra dizilmiş koltuklara yaslanırlar. Kendilerine temiz ve güzel hurileri de eş yaparız. “(52-19-20) Hükümdarın meclislerinde dirler. “Son derece kuvvetli o Hükümdarın hak ve dürüstlük meclislerinde yerlerini alırlar. “(55-55)

Cennetliklere başka şeyler de verilecektir. “iman edip makbul ve güzel işler yapanları ise Allah içinden ırmaklar akan cennetlere yerleştirecektir. Orada altın bilezikler ve incilerle bezenirler, orada giyim ve kuşamları da ipekten olacaktır. “(22-23)

Cennet takva ehline aittir. “De ki bu mu iyi yoksa takva ehline vadolunan ebedi cennet mi? Orası onlar için bir mükafat ve pek güzel bir akıbettir. Orada arzu ettikleri herşey bulunacak hem ebedi olarak kalacaklardır. Bu Rabbinin üzerine aldığı ve müminlerce hep istenen bir vadidir. “(25-15-16)

Onlar yüksek köşklerde ağırlanacaklardır. “iman edip güzel ve makbul işler yapanları, cennetin yüksek köşklerine yerleştireceğiz. İçinden ırmaklar akan o cennetlere onlar devamlı kalmak üzere gireceklerdir. İyi iş yapanların mükafatları ne güzel.” (29-58)

Her müjdede cennetliklere ayrı şeyler sunulur. “İman edip güzel ve makbul işler yapanlar cennet bahçelerinde ağırlanarak neşelenirler. “(30-15) Ama bugün cennetlikler zevk ve eğlence içindedirler. Hem kendileri hem eşleri gölgeliklerde tahtlarına kurulurlar. Orada turfanda yemişler onlara, hasılı istedikleri her şey onlara.” (36-55-57)

Cennetteki nimetleri sayar Allah ve insanları teyakkuza çağırır. “Rabbinin huzuruna çıkmaktan endişe duyan müminlere iki cennet vardır. ( Bu zevklerin cenneti de olabilir, maddi ve ruhani zevklerin cenneti de olabilir.) Her iki cennet de çeşit çeşit ağaçlarla doludur. İkisinde de akıp giden iki pınar vardır. İkisinde de her çeşit meyveler çift çift vardır. O cennetlikler astarları kalın atlastan döşeklere yaslanırlar, her iki cennetin devşirilecek meyveleri, hemen ellerinin altında olacaktır. O cennetlerde gözleri eşlerinden başkasını görmeyen, tatlı bakışlı öyle güzeller vardır ki daha önce cin ve insanlardan hiç kimse kendilerine dokunmamıştır. O hanımlar parlaklıkla sanki yakut ve mercandırlar. Öyle ya iyiliğin neticesi iyilikten başka mı olacaktı. Bu ikisinden başka onların ikişer cenneti daha vardır. Bunlar da yemyeşildir, bunlarda da kaynayan iki pınar var. Bunlarda da meyveler, hurmalar, narlar. Onların da içinde iyi huylu güzel hanımlar. Eşlerine hasredilmiş güzelller. Öyle güzeller ki daha önce insanlardan ve cinlerden kimse kendilerine dokunmamıştır. Yeşil yastıklara ve harikulade güzel döşemelere yaslanırlar.” (55/46-76)

Cenneti hakettiğini düşünen tahmininde yanılmaz. “Hesap defteri sağ tarafından verilen neşelenir ve, işte defterim buyurun, okuyun, inceleyin, zaten ben hesabımla karşılaşacağımı biliyordum” der. O artık mutluluk veren bir yaşam içindedir. Çok güzel ve kıymetli cennet bahçelerindedir. Meyveleri hemen elle koparılacak durumdadır. Kendilerine şöyle denilir” geçmiş günlerde yaptığınız güzel işlerden dolayı, afiyetle yiyip, için. “(69/19-24)

Kimse iman etmeden cennete gidemez. “onlardan her biri iman etmeden naim cennetine yerleşmeye mi hevesleniyor.” (70-38)

Sabredenler cennete gider ve türlü nimetlere nail olurlar. “Sabretmelerine karşılık onlara cennetler ipekler ihsan eder. Koltuklarında diledikleri gibi dinlenir, orada ne güneş sıcağı görürler, ne de dondurucu soğuğa uğrarlar. Cennet ağaçların gölgeleri üzerinde sarkar, meyveleri toplamak kol ay olur. Etraflarında hizmet edenler gümüş kaplar, bil lur kaseler, gümüşi parlaklıkta billur kupalarla dolaşır, onlara ikram ederler. Cennetlikler içeceklerini kendi iştahları ölçüsünde tayin ederler. Onlara karışımında zencefil bulunan kadehler ikram edilir. Bu içecekler adı selsebil olan pınardandır. Etraflarında ebedi cennet çocukları dolaşır durur ki onları gördüğünde parlaklıklarından ötürü etrafa saçılan inciler sanırsın. Hangi tarafa baksan hep nimet, servet, ihtişam, büyük bir saltanat görürsün. Elbiseleri ince ve kalın yeşil renkli ipeklerden atlaslardandır, gümüş bilezikler takınırlar. Onların Rabbi kendilerine tertemiz bir içki ikram edip şöyle demiştir. “işte bunlar sizin mükafatınızdır, gayretleriniz makbul oldu. “(76/12-22)

“onlara bahçeler, üzüm bağları, turunç göğüslü genç yaşıt dilberler, dolu dolu kadehler vardır. Orada boş sözler yalanlar işitmezler. (78/34-35)

Onlar gönül huzuruna ermiştir, dolayısıyla cennete girerler. “ey gönül huzuruna ermiş ruh, sen Rabbinden razı, o senden razı olarak dön Rabbine, sen de katıl has kullarımın içine, gir cennetime “(90/27-30)

Cennet Allah’tan korkanlara, müttakilere, güzel işler yapanlara hazıranmıştır. Tabakaları da vardır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum