Kur’an okuyan ünlü katolik yazar çok şaşırdı: Meğer İslam...

Kur’an okuyan ünlü katolik yazar çok şaşırdı: Meğer İslam...

Katolik Hristiyan kimliği ile öne çıkan ve Carnegie Üniversitesi'nin Uluslararası Ahlak Konseyi Direktörü olan Gary Wills'ten çarpıcı açıklamalar

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER-İslamiyet karşıtı politikacıların başa geçmesi ile birlikte Batı dünyasında Müslümanlar üzerindeki baskı giderek artacak gibi.

Katolik kimliği ile öne çıkan ve dinler üzerine pek çok kitap yazmış olan, ayrıca Carnegie Üniversitesi'nin Uluslarası Ahlak Konseyi Direktörü Gary Wills, Dünya'nın günümüzdeki durumunu ve Batı-İslam ilişkileri üzerine yeni bir kitap yazdı. İsmi ise; "Kur'an'ın Anlamı nedir? Neden önemlidir."

Pek çok Batılı İslamiyet'in ne olduğunu bile bilmiyor 

Kitabı ile ilgili bir mülakata katılan Wills, son dönemde Batı ile İslam arasında gerilimin yaşandığını, fakat pek çok Batılının İslamiyet'in ne olduğunu bile bilmediğini söyledi. "İslamiyet şiddet dini diyorlar. Kur'an-ı Kerim'in terörizm ile alakası olduğunu savunuyorlar. Bu iddiaları değerlendirmemiz için öncelikle Kur'an-ı Kerim hakkında bilgi sahibi olmalıyız" ifadelerini kullanan Wills, bu kitabı yazmaya 11 Eylül saldırılarından sonra niyet ettiğini fakat çalışmalarını yeni bitirebildiğini söyledi.

11 Eylül saldırılarından sonra akademik çevre dahil pek çok arkadaşının bu saldırıları Kur'an ile ilişkilendirdiğini fark eden Wills, bunu son derece yanlış bulmuş.

Kur'an-ı Kerim'i önce Müslüman olmayanlar okumalı

Wills kitabı yazmasının nedeninin şöyle açıklıyor; "Kaçımız Kur'an-ı Kerim ile ilgili yeterli bilgiye sahibiz. Ben de değildim. Ayrıca bir kutsal kitabın dışında, o kitaba tabi olanların da yaşantısı bizim için önemli. Bu nedenle kitabım için pek çok İslam ülkesini dolaştım. Bazı Müslümanların bizden nefret ettiği doğru. Fakat toplumumuz genelleme yapıyor. Amerika'da içimizde Müslüman doktorlar var, Müslüman askerler var, Müslüman arkadaşlarımız var. Kendi arkadaşım bile ABD'de çocuklara Kur'an öğretilemez diyor. Bu çok yanlış, Kur'an-ı Kerim'i önce Müslüman olmayanlar okumalı." 

İslamiyet, Yahudilik ve Hristiyanlıktan daha kapsayıcı

Kitabı için Kur'an araştırmaları yapan Wills'e, Kur'an-ı Kerim okurken ne hissettiği de soruldu. Wills cevap olarak; "Bir çok şey beni şaşırttı. Fakat şaşırtmayan şeyler de oldu. Fakat beni en çok etkileyen ise çok kapsayıcı bir Kutsal Kitap olması oldu. İslamiyet'in Yahudilik ve Hristiyanlıktan daha kapsayıcı olduğunu kesinlikle fark ettim. Diğer iki din pek çok peygamberi ve yaşantısını kabul etmez iken, İslamiyet hepsini ediyor. Ayrıca bize söylenenin aksine kadınlara değer veren bir din" ifadelerini kullandı.

Politikacılar ve belirli kitleler Kur'an'ı çarpıtıyor

Wills kendisine yöneltilen; "Neden özellikle de politikacılar ve uzmanlar tarafından Kur'an'ın yanlış yorumlanıp istismar edildiğini düşünüyorsunuz?" sorusuna da; "Kur'an-ı Kerim üzerinde politikacılar ve belirli kitleler tarafından çarpıtılan bölümler olduğunu fark ettim. Bu kısımlar özellikle savaş ile ilgili olanlardı. Bunlar batılı politikacıların halka bir düşman sunmak için kullanabileceği ifadelerdi. Zaten kitabımda bundan sıkça söz ediyorum. Örneğin "Dört haram ay" tabiri Kabe çevresinde ve Arabistan'da geçerli iken, pek çok batılı politikacı bu tabiri Müslümanların kendisine 4 ay dışında her zaman saldırabileceği yönünde kullanıyor" cevabını verdi.

Cihadı doğru anlayan nadir bir batılı

Pass Blue'nun haberine göre Wills'e cihad konusu da soruldu. Wills şunları kaydetti; "Cihad'ın kutsal bir savaş demek olduğunu anladım. Anladığım kadarı ile bu tabir savaştan ziyade kendini geliştirmek, kendi kusurlarını kapatmak ve kendisine saldırı durumunda bir arada davranmayı ifade ediyor." 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum