Kur'an Medeniyeti

MARDİN - “Kuran Medeniyeti” sempozyumu Mardin Valiliği, Mardin Artuklu Üniversitesi, Risale Akademi ve Akademik Araştırma Vakfı işbirliğiyle yapıldı. Tanıtım filmiyle başalayan sempozyum, Prof. Dr. Bünyamin DURAN’ın açılış konferansıyla devam etti.

“Batı medeniyetiyle islam medeniyetinin karşılaştırmasını yaptı. Batı medeniyetinin; kominizm ve kapitalizmden oluşan iki form olduğunu, kapitalizmin  modernizm, sekülerizm, aydınlanma ve demokrasiyi de yanına alan, bu formun değiştiğini . bizde bir dönüm ve karar verme anında olduğumuzu, batıyı iyi bilmemiz gerektiğini, kendi değerlerimizi yani Kuran medeniyetini; tam anlamıyla  bilerek, ikisini ayırt etmemiz ve ayrıştımamız gerektiğine vurgu yaptı.   Batı aydınlanmasının dört amacının olduğu, bunların; mükemmel insan , özgür insan , güvende insan  ve müreffeh insandır. Aydınlanmanın mite ve anlamsızlığa dönüştüğünü, İnsan yetiştirirken din, devreden çıkartıldığı için hazlarını ve şehvetini düşünerek hazlarına tapınan yeni putperestler yani düşüncesiz uzmanlar, zekası  var fakat akıl olmayan  ve paronayak, kendi nefsini düşünen, hissiz, sedonaist ve narsist insanlar yetişerek terör ve anarşi çıkardılar.

İslam Kuran medeniyeti; yaşayan bir medeniyetti. İslam medeniyeti istatistiklerde fakirlere yardımlaşma ve dayanışma konusunda ABD’yi Hollandayı ve diğer ülkeleri geşmiştir. Batı medeniyeti sadist ben tanrıyım derken Kuran medeniyeti, kaderi ilahiyeye kudret, azamet noktasından bakarak insanın aciz bir varlık olduğunu belirterek “yerini bil” der. Kuran medeniyeti,İnsan sorumluluk alan, hayata Cenab-ı Hakk’ın isim ve sıfatlarıyla bakan, sosyal bütünlük ve aidiyete önem veren insanlar olduğunu belirtti. Kuran medeniyeti etnik farklılıklara değil ümmet bilincine önem verir. Kuran medeniyetini anlatırken kullanılması gereken araçların

*Bilgi kaynağı, hikmetli bilgiyi keşfetmek

*Kelam ilmini yenden inşaa etmek

*Kristolojinin sünnet ahlak ilişkisi(kadın çocuk psikolojisi)

*Öncü birliğin lazım olduğu, motivasyona önem verilmesi gerektini

*İlahi kelamullah, şefkatullah, ve muhabbetullah kavramlarına vurgu yaptı.”

Prof. Dr. Ziya Kazıcı:

Osmanlı  Devleti küçük bir beylik iken Osmanlı Devleti olarak büyümesini iki yönü olan maddi/cami, han, hamam, imarethaneler....manevi/ farklı ırkların dinlerine karışmama, adaletli olma, Kuran ayetlerinin kendilerine ilham olduğunu konuştu.

İslam medeniyetinin Asya ve avrupa’yı içine aldığı ve batı medeniyetinin ilerlemesine yardımcı olurken bizler tam manasıyla tarihimize sahip çıkmadığımızdan değerlerimizi başkalarına kaptırdığımızı, kendi ilim adamlarımızı yaptıkları keşiflerden habersiz olduğumuzu belirtti.vakıf medeniyetinden ve sadaka taşlarının alın terini başkalarıyla paylaşmak olduguna dikkat çekti.

Akademik Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aksoy;

Sempozyumların önemini, zihni, akademik ve siyasi kabullenmeye götüren süreçler olduğu, ortak yaşama kattığı fikirleri belirtti. 

Risale Akademi Kurucu Üyesi İsmail Benek;

İki yıl önce “kürt meselesiyle”  başalayıp  geçen yıl “uluslararası hutbeyi  şamiye” sempozyumuyla devam eden islam birliği adımlarının üçüncüsü olan kuran medeniyeti sempozyumunu gerçekleştirdiklerini,

Özgürlükçü,kamu görevlilerinin sorumlulukları,eğitim ve milliyetçilik kavramlarına;

Avrupanın ayrışmasından islamın inkişaf edeceğine, bize düşen görevler oldugunu; Neden? Sorusuyla başlayarak çagın problemlerinin, pratiklerinin ve çözümün ne olduğunu? Nasıl? Sorusuyla devam etmesi gerektiğini, Risale Akademi olarak çeşitli konularda ;sempozyum, panel, konferanslara devam edeceklerini dile getirdi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Vekili Kadir Yıldırım

Medeniyet mdn harflerinin siyaset ve yönetim anlamına geldiğini, dünyaya siyasi bir yön vermemiz için medeniyetin kültürel ,dini,yönetim, sosyal, ahlaki değerlere katkıda bulunduğu,medeniyetin Hz.Adem ile bina edilerek Hz. Muhammedle binanın oluştuğu bizlerin bu binanın inceliklerine çalışarak katkıda bulunmamız gerektiğini belirtti.

Üniversite olarak Said Nursi Araştırma Enstitüsüne resmi olarak müracaat ettiklerini,master, doktora ve tezlerin akademik çalışmalara; toplumun ülkenin sorunlarına çözüm reçeteleri sunacağını belirtti.

Kuran kıraatı proğramının açış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Davut Işıkdoğan’ın “Kur’an nedir? Sorusuna verdiği cevaplarla Kur’an ziyafetine Geçildi.

Prof.Dr.Yaşar Kurt, Mehmet Emin Mülayim, Araş. Görevlisi Naci Demirci ve Eray Gübay’ ın kıraatlarıyla Cenab-ı Allah’a murakabe, konuşma ve ayetlerle yeni dirilişlere adımlar atıldı.  

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.