Kur'an-ı Kerim'ler nasıl birbirinin aynı?

Kur'an-ı Kerim'ler nasıl birbirinin aynı?

"Muhammed aleyhisselâm, Kur'an-ı Kerim'in hepsini eshabına izah etti, açıkladı. İslam âlimleri, Eshâb-ı kiramdan işittiklerini yazdılar."

Türkiye Gazetesi'nin yazarlarından Vehbi Tülek, Debbağzâde Münib Efendi'yi anlattı.

Debbağzâde Münib Efendi "rahmetullahi aleyh" Osmanlı âlim ve kadılarındandır. İlk tahsilini doğum yeri olan Antep'te yaptı. Sonra İstanbul'a giderek orada birçok âlimden ders okudu ve müderris oldu. Sonra Anadolu Kadıaskeri oldu. Sultan 3. Selim'in tahttan indirilmesinden sonra azledilerek Aydın-Güzelhisar'da oturmasına izin verildi.

1238 (1823)’de Aydın’da vefat etti.

Buyurdu ki: Kur'an-ı kerimde, her ibadet, güzel ahlak, hukuk, ticaret, ziraat ve fen bilgilerine teşvik, uzun bildirilmiştir. Cismani ve ruhani her müşkülat halledilmiştir. Şairler, edipler, kafirler çok çalıştıkları halde, Kur'an-ı kerimin bir ayetinin benzerini söyleyemediler. Kelimeleri Arabî olup, her yerde kullanıldığı halde, bir âyetinin benzerinin söylenememesi, onun mucize olduğunu göstermektedir. Muhammed aleyhisselâmın diğer mucizeleri bitmiş, yalnız isimleri kalmış, Kur'an-ı kerim ise, her zaman ve her yerde, güneş gibi parlamaktadır. Her derde ilaç ve derman olmaktadır.

Allahü teâlâ, bütün kullarını mesut etmek için, onu Habîb-i ekremine ikram ve inzal buyurmuştur. Sonsuz lütuf ve merhameti ile tahrif ve tebdilden hıfz ve himaye eylemiştir. Diğer kütüb-i semaviyye için, böyle bir vaatte bulunmamıştır...

Allahü teâlâ, Kur'an-ı kerimi, sevgili Peygamberi Muhammed aleyhisselâma, Cebrâîl ismindeki melek ile, parça parça, yirmi üç senede gönderdi. Birinci halîfe Ebû Bekr de, Allahü teâlânın gönderdiği bu âyetleri bir araya cem ettirip, yazdırdı.

Böylece, (Mushaf) denilen büyük bir kitap meydana geldi. Otuz üç bin Sahâbî bu mushafın, Muhammed aleyhisselâmın bildirdiğinin aynı olduğuna, söz birliği ile karar verdi.

Kur'an-ı kerimde 6236 ayet vardır. Bazı büyük ayetler, küçük ayetlere ayrılınca, ayet adedi çoğalmaktadır. Böylece, ayet adedi 6366 olan Mushaflar mevcuttur.

Muhammed aleyhisselâm, Kur'an-ı kerimin hepsini eshabına izah etti, açıkladı. İslam âlimleri, Eshâb-ı kiramdan işittiklerini yazdılar. Binlerce tefsir kitapları meydana geldi ve her memlekete yayıldı. Şimdi, dünyanın her yerindeki Kur'an-ı kerimler, birbirlerinin aynıdır. Aralarında, bir harf, bir nokta bile fark yoktur.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.