Kur'an-ı Kerim mushafları lisan-ı hal ile şöyle diyecek...

Kur'an-ı Kerim mushafları lisan-ı hal ile şöyle diyecek...

Erzurum’da, 'Mukaddes Miras Sergisi' törenle açıldı

“Mukaddes Miras” Erzurum'da...
 
Başbakanlık, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığının himayelerinde, İslam Kültür ve Sanat Platformu öncülüğünde Erzurum’da tarihi Yakutiye Medresesinde düzenlenen "Mukaddes Miras Sergisi" törenle açıldı.
 
On gün boyunca gezilebilecek olan serginin açılışını yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, kutlu doğum haftasının tüm İslam alemine  ve insanlığa barış ve huzur getirmesini dileyerek, bu kutlu hafta içerisinde Erzurum’da çok önemli bir serginin açılışını gerçekleştirdiklerini belirtti.
Yeryüzündeki en meşhur hattatların bu milletten çıktığını kaydeden Başkan Görmez, şunları söyledi;
 
“Bu millet hat sanatına her zaman büyük önem vermiştir…”
Bizim ecdadımız Kur'an hattına büyük değer verdi. Hattın her çeşidine dair yeryüzündeki en meşhur hattatlar bizim milletimizden çıktılar. Osmanlı sultanlarından pek çoğu hattattır.  Hala camilerimizi süsleyen en güzel levhalar onlar tarafından yazılmıştır. Mimarimizin üzerine nakşedilen hatlar bir medeniyet abidesidir. Tarihi bir mezarlığımızın bir kapısından cahil giren diğer kapısından âlim olarak çıkar, çünkü her mezar taşında öyle muhteşem ayetler, hadisler, sözler yazılmıştır ki, hakikaten bu, milletimizin en müstesna yönünü teşkil ediyor.
 
“Erzurum sadece alimleriyle değil, hattatlarıyla da meşhurdur…”
Erzurum sadece alimleriyle değil, hattatlarıyla da meşhurdur. Bu serginin burada böyle tarihi bir medresenin içinde sergilenmesini son derece anlamlı buluyorum. Bu sergi her birimize çok farklı bir mesaj sunacaktır. Bu sergiyi ilk önce Sultanahmet'te bir medresede açtık. Daha sonra Anadolu’yu gezdi. Bugün ise Erzurum Yakutiye Medresesinde hep birlikte izleyeceğiz. Bu sergide sadece bize ait hatlar değil, Hindistan'dan, Cezayir'den, Türkistan'dan, Maveraünnehirden 9. asırdan 19. asra kadar İslam dünyasında en meşhur hattatların kaleme aldığı Mushaf-ı Şerifleri göreceğiz. Lisanı hal ile bizimle konuşacaklar.
 
“Hat sanatında son yüzyılın zirve noktasındayız…”
Allah'a hamd olsun hat sanatı noktasında son yüzyılın zirve noktasındayız. Bunu görmekten, bunu yaşamaktan, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak üstümüze düşeni yapmaktan büyük bir iftihar duyuyoruz. Biraz sonra 9. asırdan 19. asra kadar İslam dünyasının muhtelif yerlerinde hattatların kaleme aldığı, nice büyük insanların eline alıp okudukları Mushafları temaşa edeceğiz. Bu kadim Mushaflarla lisanı hal ile konuşalım. Sadece gözlerimizle değil, gönül dünyamızla da temaşa edelim. İçinden çıkaracağımız çok dersler olacaktır. Onlar lisanı hal ile bize şöyle diyecekler; ‘Ben öyle bir kitabım ki, beni temaşa etmek ibadettir. Ama ben, sadece siz temaşa edin diye gönderilen, mezarlıkta okunmak için gönderilen bir kitap değilim. Ben bir hayat kitabıyım. Kainatın ayetleriyle benim ayetlerimi birleştiresiniz diye gelen bir kitabım. Medeniyetler kuran, insanlığa hakkı, adaleti tavsiye eden bir kitabım. Beni okuyan ilk tabilerim büyük şehirler kurdular. Ama son yıllarda beni okuyan tabilerim şehirleri harabeye çevirdiler. Allah beni, okuyarak birleşesiniz diye gönderdi ama beni okuyanlar tefrikaya düştüler’ diye bizi Allah'a şikayet edeceklerdir.
 
Topkapı Sarayı ve Ayasofya’da iki büyük sergi…
İstanbul’a yolunuz düşerse iki önemli sergimiz daha var. Bunlardan biri, Topkapı Sarayında sergilenen ‘Aşk-ı Nebi’ sergimiz. Bizim milletimiz efendimize duyduğu sevgiyi nasıl ifade etmiş, onu gösteren bir sergi. O sergiyi saraya açmamızın sebebi, lisanı hal ile oradaki sergi de bize şunu söylüyor; ‘Burası bir saltanat mekanı ve saraydır. Ancak bu sarayın da saltanatın da tek sahibi Muhammed Mustafa’dır’ Bu mesajı versin diye orada açtık. İkinci büyük sergi ise, yaşayan büyük hattatların eserlerini Ayasofya'da sergiliyoruz. Bu birbirinden güzel eserleri mutlaka gezmenizi isterim.
İslam coğrafyasında bin yıl boyunca yazılmış nadide Kur'an örneklerinin yer aldığı ve İstanbul, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Konya ve Gaziantep'in ardından Erzurum'da görücüye çıkacak olan sergi 19-29 Nisan tarihleri arasında gezilebilecek.
 
Sergide 9.yüzyıldan 19.yüzyıla kadar, Abbasilerden Emevilere, Çin'den Moğolistan'a bütün İslam coğrafyasında kaleme alınan, İslam hat sanatında ekol olarak kabul edilen Hafız Osman, Mehmet Emin Üsküdari, Mahmud Sivasi, Hafız Yusuf ve Derviş Mehmed gibi ünlü hattatların da eserlerinin bulunduğu, 99 adet el yazması Mushaf-ı Şerif sergileniyor.
 
Türkiye'de bugüne dek yapılmış en büyük Mushaf-ı Şerif sergisi niteliğindeki serginin açılışına İçişleri Bakanı Efkan Ala, Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Sağlık eski Bakanı Recep Akdağ, Erzurum il müftüsü Hasan Çınar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.