Kuraklıkla suyu azalan Munzur, dereye döndü

Kuraklıkla suyu azalan Munzur, dereye döndü

Tüm Türkiye'de olduğu gibi Tunceli'de de son yılların en kurak kışı yaşanıyor.

 Kuraklık ile il merkezinden geçen Munzur ve Pülümür çayları adeta dereye döndü. Her iki çaydaki su seviyesinde belirgin şekilde düşmeler yaşandı. Suyun çekildiği alanları martılar mesken tuttu.

Tunceli sakinleri, daha önce böylesi bir durumla karşılaşmadıklarını belirterek, yağış olmaması halinde ciddi kuraklık sorunu yaşanacağını söylüyor. Dersim Doğa Koruma Gönüllüleri'nden Haydar Çetinkaya, dünya ve Türkiye'deki iklim değişikliklerinin ilde de yoğun şekilde hissedildiğini anlattı. Çetinkaya, "İklim değişikliğinden Munzur ve Pülümür Suyu da nasibini alıyor. Uzun yıllardır şehir merkezinde ilk kez Ocak ayında kış bu kadar sıcak geçiyor. Ovacık'ta her yıl bu aylarda 2-3 metre kar olurken, bu sene yok denecek kadar az. Bütün bunlar önümüzdeki süreçte yaşanacak sıkıntıların belirtisidir." dedi.

Arazilerin yanlış kullanımı, ormanların yok edilmesi, yanlış enerji politikalarının da yaşananlarda etkili olduğunu dile getiren Çetinkaya, Dersim'de yakın tarihlerde benzeri bir durumla karşılaşılmadığının altını çizdi.

Yaşar Çakmak ve Burhan Öğmen isimli vatandaşlar da kış mevsiminde ilk kez böyle bir manzarayla karşılaştıklarını belirterek, yağış olmaması halinde ciddi sıkıntılar yaşanacağını dile getirdi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.