Kuraklık Yamula Barajı'nı ikiye böldü

Kuraklık Yamula Barajı'nı ikiye böldü

Kayseri’den geçen Kızılırmak Nehri üzerine kurulu Yamula Barajı, kuraklık ve enerji üretimi için çekilen su nedeniyle adeta ikiye bölündü. Sular altında kalan Kuşçu köyünün eski yerleşim yeri suların çekilmesi nedeniyle gün yüzüne çıktı. Buradan karşı ada

Aralık 2003'ten itibaren su tutulmaya başlanan Yamula Barajı’nda su seviyesi tarihin en düşük seviyelerine geriledi. Elektrik üretimi ve sulama amaçlı kurulan barajın su seviyesi, kışın kurak geçmesi, kar yağışının az olması, buharlaşma ve elektrik üretimi için su çekilmesi nedeniyle azaldı. Barajda su tutulduktan sonra sular altında kalan Kuşcu köyünün daha önce belirginleşen eski yerleşim alanı iyice gün yüzüne çıktı. Eski köyün belediye, Kur'an kursu, okul binaları, Şıh Şerafetdin Hacı Büllüm Türbesi, çeşme, mezarlar ve bazı evler su üstünde kaldı. Barajı ikiye bölen bu bölgeden arabalarla ve yaya olarak karşı kıyıya geçmek mümkün hale geldi.
 
Kuşçu köyü sakinleri, doğup büyüdükleri eski köylerine gelerek burada anılarını tazeler oldu. Şıh Şerafeddin Hacı Büllüm Türbesi ve mezarlıklarını ziyaret eden köylüler, kuraklığın baraj sularının ilk defa bu kadar çekilmesine neden olduğunu anlattı. 68 yaşındaki Ömer Yıldız, barajın su seviyesinin ilk defa bu denli düştüğüne şahit olduğunu söyledi. Bu kış fazla kar yağmadığını anımsatan Yıldız, "Sular çekildikten sonra doğup büyüdüğümüz eski köyümüz ortaya çıktı. Zaman zaman buraya gelip, türbe ve yakınlarımızın mezarlarını ziyaret ederek dua ediyoruz." diye konuştu.
 
58 yaşındaki Celal Dursun da çocukluk ve gençlik yıllarının baraj suları altında kalan eski köyünde geçtiğini ifade etti. Büyüdükleri topraklara suların çekilmesiyle yıllar sonra tekrar ayak basmanın kendisini duygulandırdığını anlatan Dursun, "Kuraklık barajı adeta ikiye böldü. Buradan karşıya geçmek mümkün hale geldi. Bizler de buraya gelerek 2003 yılı öncesini hayal ediyoruz. Anılarımızı tazeleyip, türbe ve mezarları ziyaret ediyoruz." dedi.
 
YAMULA BARAJI
 
Kızılırmak Nehri üzerinde Kayseri'nin 25 kilometre kuzeybatısında kurulan Yamula Barajı, büyüklüğü bakımında 'Kayseri’nin denizi' olarak da isimlendiriliyor. Elektrik üretimi ve sulama amaçlı kurulan baraj, 27 Aralık 2003 tarihinde su tutulmaya başlandı. Kaya gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 1.582.000 metreküp, akarsu yatağından yüksekliği 120 metre, normal su kotunda gölalanı ise 85,30 kilometrekaredir.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.