Kuraklık ve savaş riski

Kuraklık ve savaş riski

‘Tarım ve Gıdada Mevcut Gelişmelerle 2014 Beklentileri’ raporu açıklandı.

TARIM ve Gıda Raporu, Türkiye’de tarımsal üretim açısından risk oluşturan kuraklığın gıda fiyatlarında artışa, verim düşüşüne ve ithalatta yükselişe neden olabileceğini ortaya koydu.Ekonomi ve Kalkınma Bakanlıkları tarafından mayıs ayında hazırlanan raporda, son zamanlarda yasanan iklim değisikliğinin tarıma ve gıda fiyatlarına etkisi belirlendi. 2014 yılı tarımsal üretim döneminin doğal afetlerle başladığına dikkat çekilen “Tarım ve Gıdada Mevcut Gelişmelerle 2014 Beklentileri” raporunda şu noktalara dikkat çekildi: 
 
Tarımsal üretim açısından risk oluşturan kuralık, don ve dolu gibi birçok olumsuzluk bir arada yaşanmaktadır. Bu olayların etkisi önümüzdeki aylarda gıda fiyatlarında önemli sayılabilecek artışlar ve bazı ürünlerin ithalatında yükseliş şeklinde görülebilecektir.
Yeterli yağış olmazsa ülkemizde tarımsal ürün ve gıda ürünleri ithalatı yapılmasının gerekeceği ve gıda ürünleri fiyatlarının artacağı açıktır. 
 
Suriye’deki savaş ortamı, Türkiye’den Ortadoğu ülkelerine karayoluyla yapılan taze sebze ve meyve ihracatında aksamaya yol açmıştır. Bu durum üretici açısından piyasada istikrarsızlık yarattığından özellikle Adana, Mersin ve Hatay illerindeki üreticileri olumsuz etkilemiş ve söz konusu bölgelerde sebze üretiminde azalma olmuştur. Mısır, pamuk ve soya gibi desteklemeye tabi ürünlerin ekiminde ise artış gözlenmiştir. Diğer taraftan, ülkemizden Irak ve Suriye’ye yönelik temel besin maddeleri olan buğday, soğan, patates, şeker ve nohut, kuru fasulye, mercimek gibi ürünlerin ticareti artmıştır. Sera ürünlerinde bazı pazarlarda rakip olduğumuz Lübnan ve Ürdün gibi ülkelerin ihracatı da aynı karışıklıklardan olumsuz etkilenmiş olup özellikle Rus ve Avrupa pazarına ihraç edilen sera ürünleri miktarı ülkemiz lehine artmıştır. Bu etkiler 2014 yılında da devam etmektedir.
 
Hürriyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.