Kuraklık ve afetler tarımı vurdu, kayıp büyük

Kuraklık ve afetler tarımı vurdu, kayıp büyük

Sene başından bu yana Türkiye’nin ciddi kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu yetkililer tarafından dile getirilirken, son dönemde yaşanan dolu, don ve yağış felaketleri de buna tuz biber oldu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), doğal afetlerin tarıma etkilerini konu alan raporlarını ilgili devlet kademelerine iletti. Üreticilerin bu yıl yaşanan afetlerin yerinde tespiti ve üretici beklentilerinin belirlenmesi amacıyla, Ziraat Odaları temsilcileri, bakanlık, ilgili kurum ve kuruluş yetkililerinin katılımıyla Malatya, Konya ve Ordu’da ‘Doğal Afetleri Değerlendirme’ toplantıları yapıldı. Zarar gören tarım alanları incelendi, durum tespitinde bulunuldu.

Konya Bölge Afet Raporu’nda bu yıl İç Anadolu üreticisinin üretime afetlerle başlayıp yine bu şekilde devam ettiği kaydedildi. Hem kuraklığın hem de don riskinin zarar verdiği iller arasında Aksaray, Ankara, Çankırı, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Sivas, Yozgat, Kayseri, Afyonkarahisar ve Çorum’un yer aldığı kaydedildi. Dolunun ise  İzmir Kemalpaşa’da başta kiraz olmak üzere diğer ürünlerde etkili olduğu, Muğla’da seralara, Aydın’da ise zeytin, kiraz ve kestanelere zarar verdiği belirtildi. Bir ay önce Malatya’daki bölge toplantısında düzenlenen raporda da dolu, don ve kuraklığın etkileri ön plana çıktı. Toplantıya katılan illerdeki en önemli afet, don riskinin meyvelere verdiği zarar ile yaşanan kuraklık oldu. Malatya’da yaşanan don sonucu kayısı üretiminde ortalama yüzde 94 kayıp beklendiği kaydedildi. Elazığ’da da kayısı üretiminde yüzde 100’e varan oranlarda kayıp oluşacağının altı çizildi. Osmaniye, Kilis ve Gaziantep’te ise hem kuraklık hem de don riski yaşandı. Tahmini buğday kaybının, Siirt, Osmaniye ile Gaziantep’te yüzde 50, Adana’da yüzde 40, Hatay’da ise yüzde 30 olarak beklendiği not edildi. Ordu bölge toplantısında ise mart ayının son 3 gününde yaşanan donun, Doğu Karadeniz’de fındık, kivi ve çaya zarar vermesi öne çıktı. Trabzon, Ordu, Giresun ve Samsun’da bahçelerin rakımlarına göre değişmekle birlikte yüzde 100’e varan zarar oldu. Raporlarda üreticilerin beklentilerine de yer verildi. Raporda, zararların karşılanması amacıyla maddi destek sağlanması, üreticilerin bankalara olan tarımsal kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi, bir defaya mahsus ek faizsiz kredi verilmesi talep edildi.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.