Kuraklık tehlikesine son yağmurlar da çare olmadı

Kuraklık tehlikesine son yağmurlar da çare olmadı

Ülke genelindeki kuraklık tehlikesi, en çok İç Anadolu Bölgesi'ni vurdu. Çiftçiler son yağan yağmurların sadece toprağın hararetini aldığını belirtiyor.

ÇAYLARDA KURAKLIK

Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan da kuraklıktan yakınarak, çayların kuruduğunu kaydetti. Bu mevsimlerde normalde çaylarda, derelerde suların akması gerektiğini dile getiren Sayan, "Biz dua ediyoruz ki yağmur yağsın ama buna yapılabilecek bir şey yok. Geçtiğimiz yıllarda bu mevsimde çaylardan yoğun su nedeniyle geçemiyorduk ama şimdi çaylar hep kurudu. Bunun nedeni de yağmurun yağmamasından kaynaklanıyor." diye konuştu.

Hayvanların su ihtiyacının giderildiği çeşmelerin bazılarının kuruduğu gözlenirken, bazılarında da suların gözle görülür seviyede azaldığı ifade ediliyor. Ayrıca Çorum genelinde çok sayıda baraj bulunuyor ancak bu barajların bazıları arazilerin sulama yapılması için kullanılmıyor.

Çorum'da çiftçilik yapan ziraat mühendisi Selim Sayan, yağmurun yağmaması durumunda, kuraklığı kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Yağmura en fazla ihtiyaç duyan ve ekimi gerçekleşen buğdayın yüzde 50'den fazla verim kaybına uğradığını dile getiren Sayan "Yağmurların yağmaması arazilerde traktörlerin daha fazla çalışmasına sebep oldu. Buda çiftçiye maliyet olarak geri dönüyor. Son yağan yağmurlar sadece toprağı ıslattı toprak altına inmedi. Çiftçilerimiz bu süreçte köten çekmemesi lazım, bu daha fazla kayba neden olur." dedi.

Yağan yağmurların sadece buğdayların çimlenmesini sağladığını ifade eden Sayan, normal şartlarda bu mevsimlerde derelerde su olması gerektiğini ancak kuraklık nedeniyle su olmadığını söyledi.

SONDAJ KUYULARINDA DA SULAR AZALDI

"Yağmur olmadığı için çiftçiler şimdi yer altı kuyularını kullanmaya başladı. Sulama mecburi olarak sondajlardan yapılıyor ancak yer altında da su seviyesi çok düşmüş vaziyette " diyen Sayan, kuraklığın önümüzdeki dönemde her alanda zam getirebileceğini kaydetti.

Sayan, "Bu mevsimde normal şartlarda ekinlerin toprak altından çıkması arazilerin yeşermesi lazım ancak su olmadığı için şu anda sadece çimlenme oldu. Sondaj kuyuları kullanılıyor ancak onlarda da su seviyeleri düştü. Çünkü kuyularda yağmura bağlı olarak doluyor. Bu suların kaynağı yağmur olduğu için onlarda da azalmalar var." dedi.

Çiftçilerin en büyük geçim kaynaklarından birinin buğday olduğunu söyleyen Selim Sayan, yağışların olduğu yerlerde ekinlerin toprak yüzeyine çıktığını dile getirdi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.