Kuraklık tarımı da hayvancılığı da tehdit ediyor

Kuraklık tarımı da hayvancılığı da tehdit ediyor

Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl ve Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, ülke genelinde yaşanan kuraklıkla ilgili ellerini semaya açıp dua etmekten başka çare kalmadığını dile getirdi.

Ülke genelinde yaşanan kuraklık, çiftçileri olduğu kadar kırmızı et üreticilerini, hayvan besicilerini tedirgin ediyor. Konu hakkında konuşan Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl, "Son zamanların en kurak havalarını yaşıyoruz. Yazdan kalma, güneşi bol havalar düzenimizi bozdu. Bu ayda ekin, fiğ ve diğer ürünler kuraklıktan, susuzluktan büyümedi. Bu gidiş iyi değil, yüce Allah'a her gün dua ediyorduk, fakat şimdi daha fazla dua ediyoruz. Tabiri caizse işimiz Allah'a kaldı." dedi.

Karagöl, 1 hafta içerisinde yağmur veya kar yağmazsa ekilen tohumların tamamının kuruyacağını dile getirerek, "Bu durumdan sadece çiftçiler değil esnaf, sanayici ve tüketici de büyük zarar görecek. Zaten iyi gitmeyen ekonomi daha da kötü olacak. Üretici, çektiği krediyi ödeyemeyecek duruma gelecek. Hasada güvenerek borçlanan çiftçiler artık buna güvenmesin.’’ diye ifade etti.

Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan ise yetkililerden ve Türkiye’de kuraklıkla ilgili alınan duyumların endişelendirdiğini ifade etti. Doğan, şöyle dedi: "Bizler, kırmızı et üreticileri olarak hammaddelerimizi, samanımızı, arpamızı, buğdayımızı bir kenarda bulundurmamız lazım. Hazırlık içerisinde olmalıyız. Yoksa havalar böyle kurak giderse, biz de hazırlıksız olursak üreticiler olarak ciddi anlamda sıkıntı çekeriz. Havalar böyle giderse, hayvanlarımızı beslediğimiz saman, ot, sap aşırı derecede fiyatı yükselecektir. Zaten sıkıntı içerisinde olan üreticiler hayvanlarımızı besleyemeyecek duruma geleceğiz. Hayvanlar beslenmediği zaman ise satışı da zor olacak. Yetkilileri bir an önce bu konuda gerekli tedbirleri almaya davet ediyoruz.’’ diye konuştu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.