Kuraklık sebze ve meyve fiyatlarını artıracak!

Kuraklık sebze ve meyve fiyatlarını artıracak!

Ziraat Mühendisleri Odası, ülke genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle üretim alanları, ürün verimliliği ile kalitesinin azalması sonucu sonbaharda domates, biber, patlıcan, fasulye, patates başta olmak üzere sebze fiyatlarında artış beklendiğini söyledi.

Vahap Tuncer son aylarda yaşanan kuraklık, don ve sel gibi doğal olayların tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini belirtti. Yaş sebze meyve üretiminde de ciddi sıkıntılar yaşandığını aktaran Tuncer, yağışın az olması nedeniyle Türkiye genelinde sulama barajlarındaki su seviyesinin düşmesi, su kaynaklarının bir kısmının kuruması, yeraltı sularında ciddi azalma meydana geldiğini dile getirdi.
 
'EKİLİ ALAN AZALDI'
 
Çiftçilerin bu yıl üretim planlarını sulayabilecekleri alana göre belirlediğini anlatan Tuncer, "Ekili alanlarda görülen azalma bölgelere göre değişmektedir. Bazı illerde bu oran yüzde 25- 30 civarında. Tokat, Mersin illeri ile Marmara ve Ege bölgelerinin bir kısmında çiftçiler geçen yıl ektikleri alanların daha azında ekim yaptı" dedi. Su sıkıntısının ekili alanların azalmasının yanı sıra, ürün verimini ve kalitesini de olumsuz etkilediğine dikkat çeken Tuncer, önümüzdeki süreçte piyasaya yeterince ürün sağlanamayacağı için sebze fiyatlarında geçen yıla göre artış beklendiğini söyledi.
 
'EKİM SONUNA KADAR ARTIŞ SÜRER'
 
Yaz dönemindeki domates, fasulye gibi bazı sebzelerin fiyatındaki artışın nedeninin de su sıkıntısı sonucu üretim azlığı olduğunu anlatan Tuncer şöyle konuştu:
 
"Kuraklık nedeniyle üretim alanının, verimliliğin azalması ve ürün kalitesinin düşmesi nedeniyle domates, biber, patlıcan, fasulye, patates başta olmak üzere sebze fiyatlarının sonbaharda artması bekleniyor. Patates üretim alanında bu yıl yüzde 25'e yakın azalma meydana geldi. Patatesin fiyatının da kış aylarında artması bekleniyor."
 
Sebze fiyatlarındaki artışın Ekim ayı sonuna kadar sürebileceğini aktaran Tuncer, Temmuzda seralara ekilen ürünlerin hasadının yapılıp piyasaya sürülmesiyle fiyatların normale dönebileceğini kaydetti.
 
'RUSYA'YA İHRACAT DA FİYATI ARTIRIR'
 
Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer, kuraklığın yanı sıra Rusya'nın Avrupa Birliği ülkelerinden yaş meyve sebze alımını durduracağını ve bu ürünlerin bir bölümünün Türkiye'den temin etmeyi planladığını açıkladığını hatırlattı. Tuncer, Rus pazarına ihracatın artmasının da iç piyasadaki ürün azlığı nedeniyle sonbaharda sebze fiyatında artışa neden olacağını kaydetti. Tuncer, iç piyasadaki fiyat artışı nedeniyle bu yıl yaş meyve sebze ihracatının sonbaharda geçen yıla göre daha az olmasının beklendiğini sözlerine ekledi.
 
Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.