Kuraklık kapıda elektrik üretimi çatıda

Kuraklık kapıda elektrik üretimi çatıda

Enerjiye olan ihtiyaç ve ortaya çıkan çevresel sorunlar, yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini her geçen gün artırıyor.

 EPDK'nın çıkardığı yönetmelik ile elektrik abonelerinin kendi elektriğini üretmesinin önündeki engeller kaldırılmıştı. Yrd.Doç. Dr. Şekerci, "Vatandaş çatısında ürettiği elektrikle kendi ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra ihtiyaç fazlasını satabilecek" dedi.

Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK), 2011 yılında çıkardığı yönetmelikle lisans almadan ev, işyeri, site gibi alanlarda kendi elektriğini üretmek isteyenlerin önündeki engelleri kaldırdı. Yönetmeliğe göre elektrik abonesi olan herkes evinin çatısında ya da bahçesinde kuracağı güneş enerjisi panelleri ile ihtiyacı olan enerjiyi üretebilecek hatta ihtiyaç fazlası elektriği sisteme satarak para kazanabilecek. Konuyla ilgili açıklama yapan Yaşar Üniversitesi Bina Enerji Yöneticisi ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Hacer Şekerci, yenilenebilir enerjiye olan ilginin her geçen gün arttığını belirterek şunları söyledi: 'Artan nüfus ve bu artışla birlikte büyüyen sanayinin enerjiye olan ihtiyacı sürekli artıyor. Bu artışla birlikte fosil enerji kaynaklarımızda hızla tükeniyor. Bu nedenle yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmak bir zorunluluk haline geldi.'

ÇATI VE BAHÇEDE ELEKTRİK ÜRETMEK MÜMKÜN

Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Hacer Şekerci, evlerin çatılarında güneş enerjisi ile elektrik üretiminin mümkün olduğunu belirterek lisansız elektrik üretimi sayesinde vatandaşların kendi enerji ihtiyaçlarını karşılayabilmelerinin yanı sıra ihtiyaç fazlası elektriği satarak her ay yaklaşık bin lira tasarruf edebileceklerini söyledi. Şekerci, "350 metrekare çatı alanı olan 16 daireli bir binaya elektrik üretimi için güneş enerji panelleri yerleştirildiğini düşünürsek, bu binada bulunan her bir dairenin günlük elektrik ihtiyacı 10 kwh, elektrik tüketimi ve ihtiyaç fazlası enerjinin sisteme aktarılmasıyla hak edilen ücretin birlikte hesaplandığında yaklaşık bin lira tasarruf sağlanabilmektedir" dedi.

KENDİ ELEKTRİĞİNİZİ NASIL ÜRETİRSİNİZ?

Elektrik aboneliğiniz varsa, lisanssız elektrik üretim tesisi kurmak için bulunduğunuz bölgedeki elektrik dağıtım şirketine başvurmanız yeterli. Başvuruyu yaptıktan sonra dağıtım şirketi, kuracağınız tesisin trafoya bağlanma şartlarını değerlendirip karar veriyor. Proje hazırlanıp TEDAŞ onayı aldıktan sonra tesis kurulum süreci başlıyor. İşin yasal prosedürü tamamlandıktan sonra da tesisiniz işletmeye açılıyor. Çift taraflı bir sayaçla hem tükettiğiniz hem de şebekeye verdiğiniz elektrik aylık olarak ölçülür. Tüketiminizden fazlasının parasal karşılığı, piyasada yenilenebilir enerjiye verilen alım fiyatı üzerinden hesabınıza nakit olarak yatar."

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.