Kuraklık, gıda fiyatlarına zam getirecek

Kuraklık, gıda fiyatlarına zam getirecek

Nisanda yağan yağmur çiftçinin yüzünü kısmen güldürse de, sektör uzmanları, mayısta gıda fiyatlarının artacağı kanaatinde.

Adana’nın en büyük yağ üreticilerinden Sunar Grup’un amiral gemisi Elita Gıda’nın Genel Müdürü İbrahim Ethem Can, kuraklığın etkisinin mayıs ortasından itibaren görüleceği uyarısında bulundu. Tarım üretiminde geniş yelpazeye sahip şirketin üst yöneticisi, buğdayda Çukurova Bölgesi’nde tarlalardaki bozulma nedeniyle yüzde 10-15’lik bir ekim alanı azalması yaşandığına işaret ederek, “Şu anda rekolte düşüşü yok. Çünkü çiftçi bozulan ürünlerin yerine farklı ürünler ekerek kaybını telafi etme yoluna gitti. Rekoltede düşüş olup olmayacağını mayıs ayında göreceğiz.” değerlendirmesinde bulundu. Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis ise fiyatların yağmurun mayıs ve haziranda devam etse dahi asla 2012 rakamlarına geri dönmeyeceğini savundu. “Çünkü küresel iklim değişikliği yağmur oranını azaltıyor ve fiyatlar dünya ile ortak Türkiye’de de artıyor.” diyen Reis, nisan yağmurlarının mayıs ve haziranda devam etmesi halinde fiyatlarda kısmen rahatlama olabileceğini de sözlerine ekledi. Arizona Devlet Üniversitesi’nden Prof. Timothy Richards da birçok konuşmasında kuraklığa dikkat çekerek, sadece avokadonun fiyatının ABD’de yüzde 28, marulun fiyatının yüzde 34 artacağını öngörüyor. Özellikle Kaliforniya’da dut, brokoli ve üzüm fiyatlarında da yarı yarıya pahalanma yaşanıyor. Londra merkezli Uluslararası Kahve Birliği’ne (ICO) göre ise ocak ve şubat ayında Brezilya’nın fark edilir bir yağış almaması sebebiyle kahvenin fiyatı da yüzde 50’nin üzerinde artacak.

ORTADOĞU’NUN GIDA İHRACI ARTACAK

Kasım sonunda New York’ta açıklanan küresel ısınma raporunda kuraklık tartışılmıştı. Mart 2014’te yayınlanan ikinci gıda raporunda ise küresel ısınma sebebiyle gıda üretiminin karmaşık göçleri de beraberinde getirdiğine vurgu yapıldı. Konuyla ilgili üçüncü rapor ise 13 Nisan’da Berlin’de gerçekleştirilen gıda konferansında paylaşıldı. Raporda gıda fiyatlarının 2050’ye kadar yüzde 58 yükseleceği öngörülerek, Ortadoğu’da önümüzdeki yıl sıcaklığın yüzde 2,5 ile 5,5 arasında yükseleceği, bunun da bölgeye düşen yağmurda yüzde 20 azalmaya sebep olacağına dikkat çekildi. Türkiye’ye değinilen çalışmada, “2014’te Türkiye’de ortalama sıcaklık 2,5 ila 3,5 derece artmasına karşılık yağmur oranında yüzde 25-35 azalacak.” dendi. Ürdün’ün son 60 yılın en az yağmurunu alması, Lübnan, Irak ve Suriye’de benzer durumun yaşanması gıda fiyatlarının gideceği nokta hakkında ipucu veriyor. Ancak Mehmet Reis’e göre mayısta da nisan gibi yağmur yağdığı takdirde haziranda buğday, arpa, yulaf, temmuzda nohut, fasulye ve çeltik hasatı istenilen düzeyde gerçekleşebilir

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.