Kuraklık bu kez de su kuşlarını vurdu

Kuraklık bu kez de su kuşlarını vurdu

Karadeniz'de su kuşlarına ev sahipliği yapan önemli merkezlerden Kızılırmak ve Yeşilırmak deltalarındaki su kuşu sayısının, bu kış kurak hava şartları nedeniyle önceki yıllara göre 50 bin civarında azaldığı tespit edildi.

Suluova ilçesinde 130 kuş türünün yaşadığı ve nadir kuş türlerinin üreme alanı olan Yedikuğular Kuş Cenneti'nde (Yedikır Baraj Gölü) su kuşu sayımı yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuş cennetinin bölgede varlıklarını sürdüren su kuşları için önemli bir merkez konumunda olduğunu söyledi.

OMÜ olarak her yıl Türkiye genelinde kış ortasında su kuşu sayımları gerçekleştirdiklerini belirten Yavuz, "Yedikuğular Kuş Cenneti'nde yaklaşık 15 bin kadar su kuşu saydık ancak kesin rakamlar sayım çalışmalarının tamamlanması ile ortaya çıkacak. İlginç türler var bunlar arasında. Sakarca Kazı, Karabaş Martı, bazı karabataklar, Yeşilbaş, Kaşık Gaga, Çamarcum, Fiu gibi örnekler var" dedi.
Yapılan sayım ile kuş popülasyonunu takip ettiklerini, her yıl yapılan sayımları karşılaştırdıklarını ve değişen sayıların nedenlerini araştırdıklarını dile getiren Yavuz, şöyle devam etti:

"Bu verileri iklimsel verilerle karşılaştırıyoruz. Mesela bu sene diğer yıllara göre kış biraz daha ılıman geçtiği için bu sene bir önceki yıla göre sayı azalmış durumda. Çünkü kuzeyde kış olunca su kuşları ve kazlar biraz daha güneye iniyor. Yani ülkemize iniyorlar. Bu sene biraz daha havalar sıcak geçtiği için birkaç alanda beklenenin altında su kuşu saydık. Bu durum burası için de geçerli. Bu yıl biraz daha az sayıda su kuşu tespit ettik ancak uzun vadede verilerin analiz edilerek, bu alanların nasıl bir değişim gösterdiğini izlemek açısından bu yaptığımız sayım çalışmaları önem arz ediyor."

"Su kuşları ve ördeklerin üreme başarısı da olumsuz etkilenebilir"

Yavuz, yaşanan kuraklık ve mevsimsel değerlerin ördek ve su kuşlarının üreme başarısını da etkileyebileceğini vurguladı.
"Kuraklık olması, yağışların olmaması bu sene önemli sayıda alanı etkiledi" diyen Yavuz, şunları kaydetti:

"Yedikır Barajı için bu geçerli değil ancak bölgedeki Kızılırmak Deltası, Yeşilırmak Deltası gibi önemli sayıda su kuşu barındıran alanlar için kuraklık olması önemli. Kış ortasındayız, aslında çok yağış olmasını beklerdik ve bazı yerlerin su tutmuş olması lazımdı ancak bu sene o alanlarda daha hiç su yok ve gözlemlediğimiz 50 bin kadar su kuşunu bu sene hiç sayamadık. Tabi ki bu sadece kuraklıkla ilgili bir durum değil, havaların iyi gitmesiyle de alakalı. Hava koşulları hiç soğumadı. Soğumadığı için kuzeyden su kuşları güneye inmedi, onunla alakalı da su kuşları sayısı azaldı ama bu kuraklık devam edecek olursa, üreme başarısını etkileyecektir. Çünkü ördeklerin üreme alanları suyun içindeki sazlık alanlardır."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.