Kuraklık alabalığı öldürmeye başladı

Kuraklık alabalığı öldürmeye başladı

Türkiye'nin alabalık üretiminin büyük bir bölümünü karşılayan Elazığ'da 20 milyondan fazla alabalık yavrusu telef oldu. Sudaki oksijenin azalmasından dolayı yavru alabalıklar telef olurken, anaçların da aralarında bulunduğu büyük balıklarda da ölümler baş

Elazığ'ın Keban ilçesinde Fırat Nehri'nde bulunan yaklaşık 40 tesiste balıkçılık yapanlar zor günler geçiriyor. Yağışların az olması sebebiyle Keban Baraj Gölü ile Karakaya Barajı'nda su seviyesinin düşmesi nedeniyle kapakların açılmamasından dolayı Fırat Nehri'nin su sıcaklığı 21 dereceye kadar çıktı. Su sıcaklığının artmasından dolayı da 20 milyon yavru alabalık oksijensizlikten ölürken, büyük ve anaç balıklarda da ölümlerin başladığı belirtildi. Çiftliğinde 2 milyon yavru balık oksijensizlikten ölen Nejdet Akpınar, 'Her iki barajı da tuttukları için aşağıdan sıcak su geliyor, o sıcak su da balığı oksijensiz bırakıyor, öldürüyor. Ortalama her gün 10 binden fazla balığımız telef oluyor. Şu anda yavru balıkta 2 milyondan fazla kaybımız var. Büyük balığın hesabını tutmuyoruz artık. Fırat Nehri üzerindeki bütün çiftliklerde aynı şey yaşanıyor' dedi.

BALIKLARA TÜPLE OKSİJEN DESTEĞİ VERİYORLAR

Bazı balık çiftliği sahipleri de balık ölümlerini azaltmak için oksijen tüpüyle balıklara oksijen desteği vererek ölümleri azaltmaya çalışıyor. Balıkçılardan Erdal Polat, Keban ve Karakaya Barajı tutulduğu için sıcak suyun geri gelerek oksijeni bitirdiğini, bunun da balık ölümlerine neden olduğunu anlattı. Polat, 'Ortalama her tesiste bir milyon iki milyon balık ölümü oldu. Şu anda bulunduğumuz tesiste 2 milyonun üzerinde yavru balık öldü, anaçlarımız, porsiyon balıklarımızı kaybettik. Oksijen tüplerini oksijen olmadığından dolayı fayda sağlaması için kullanıyoruz o bile fayda etmiyor' şeklinde konuştu. Balık üreticilerinden Mehmet Ali Akpınar ise yağışların eksik olmasından dolayı barajlarda su sıkıntısı olduğunu söyledi.

"1 AY SONRA BALIKLARIN YÜZDE 100'Ü ÖLEBİLİR"

Elazığ İli ve İlçeleri İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Yücel Doğan da balık ölümlerini değerlendirdi. Karakaya ve Keban Barajı'ndaki suyun da yeterli olmadığını ifade eden Doğan, 'Bu suyu idareli bir şekilde bıraksalar bizim balıklarımız telef olmayacak. Şuana kadar yüzde 30 civarında yavru balık telef oldu. Şuanda alabalıkta Türkiye birinci olan bir yerde barajı bize kiralamışlar, kiraladıkları halde suyu açıp kullandırmıyorlar. Kullandırmadıkları için de balıklarımız telef oluyor. Şuanda Fırat üzerinde 20 milyonun üzerinde yavru balığımız telef olmuş durumda. Bu 19 Mayıs'tan bu yana kadar olan süreçte yaşandı. 19-21 derece sıcaklığında ölüm oranları bu şekildedir. Ama bu Haziran ayında olacak sıcaklarda yüzde yüz zayiat verecek şekilde büyük balıklarımız da ölecektir. Şuanda bu durum balıkçılığı etkiliyor fakat 6. aydan sonra gelecek sıcaklar balıkçılığı bitirir. Önceden yavru balıklarımız ölürken, bundan sonra gelecek sıcak suda yetişmiş büyük balıklarımızda zayiat verir ve o zaman bizi kökten bitirir. Biz burada Türkiye piyasasının 3'te birini karşılıyoruz. Ölümler yurt dışı dahil tüm ihracatımızı etkiler. Bizim buradaki balığımızın yüzde 60-70'i ihracata gidiyor' dedi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum