Kuraklığın etkisini azaltmak için nem depolayalım

Kuraklığın etkisini azaltmak için nem depolayalım

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Başkanı Prof. Dr. Taşkın Öztaş, “Kuraklığın etkisini azaltmak için toprakta nemi depolayalım” dedi.

Prof. Taşkın Öztaş, kar erimeleri olarak ortaya çıkan kar suyunu ve ilkbaharda düşen yağmur suyunun yüzey akışına verilmemesi gerektiğini ifade etti. Öztaş, “Toprakta su bütçesini oluşturan en önemli bileşen yağış, yağışın normal seviyelerin altına düşmesi toprakta yeterince nem depolanmasına olanak vermeyeceği gibi hidrolojik dengenin bozulmasına ve kuraklığa yol açar. Bitkisel üretimde ihtiyaç duyulan suyun kaynağı toprak nemidir. Toprakta su bütçesini oluşturan en önemli bileşen ise yağıştır. Yağışın normal seviyelerin altına düşmesi toprakta yeterince nem depolanmasına olanak vermeyeceği gibi hidrolojik dengenin bozulmasına ve sonuçta kuraklığa yol açacaktır. Global iklim değişikliğinin olumsuz etkileri, bütün iklim kuşaklarında etkisini göstermektedir. Bölge ve ilimizin içinde bulunduğu kurak ve yarı-kurak iklim kuşağında bu etkileşimi hissetme derecesi çok daha açıktır.” diye konuştu.

“TOPRAKTA SUYUN TUTULMASINI SAĞLAMALIYIZ”

“Doğu Anadolu Bölgesi yıllık yağış miktarı bakımından Türkiye ortalamasının altındadır.” diyen Prof. Dr. Öztaş şunları dile getirdi: “Erzurum ise Doğu Anadolu Bölgesi içerisinde en fazla yağış alan iller arasında yer almasına rağmen, uzun yıllar yağış ortalaması bakımından (400 mm) bölge ortalamasının altınadır. Yağışın miktarı kadar yıl içerisindeki dağılımı da tarımsal üretim açısından son derece önemlidir. İlimizde toplam yağışın önemli bir kısmı kar yağışları şeklinde düşmektedir. Erken ilkbaharda havaların ısınmasına bağlı olarak meydana gelen ani kar erimeleri sonucu, kar suyunun büyük bir kısmı toprak yüzeyinden akarak kaybolmakta ve bitkiler için kullanım dışı kalmaktadır. İlkbahar yağışlarının önemli bir kısmı da yüzey akış yoluyla kaybedilmekte ve bu durum aynı zamanda erozyon olarak ta karşımıza çıkmaktadır. Kuraklığın etkisini minimize etmek için kar veya yağmur suyunun mutlak suretle toprağa depolanmasını sağlayacak su hasadı tekniklerinin etkinlikle uygulanması ve toprakta suyun tutulmasını sağlayacak kültürel ve buharlaşma kayıplarını kontrol edecek yüzey koruma teknik önlemlerinin alınması bu anlamda çok önemlidir.”

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.