Kuraklığa dayanıklı domates ve kavun geliştirildi

Kuraklığa dayanıklı domates ve kavun geliştirildi

Yağışların azalması ile birlikte bu yıl kendini daha fazla hissettiren ve Türkiye'nin gündemine oturan kuraklığa karşı dayanıklı domates ve kavun yetiştirildi.

Kenan Baş'ın haberi:

 Kuraklığa dayanıklı bu ürünlerin bir iki yıla kadar piyasada olması bekleniyor.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteğiyle 2010 yılında başlayan 'Türkiye F1 Hibrit Sebze Çeşit ve Nitelikli Hat Geliştirme Projesi' meyvelerini vermeye başladı. Temmuz ayında sona erecek proje kapsamında, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde (BATEM) geliştirilen domates, hıyar ve kavun çeşitleri tanıtıldı. BATEM'in Yukarı Kocayatak mevkindeki seralarında tanıtılan hat ve çeşitler içinde kuraklığa dayanıklı domates ile kavunlar dikkat çekti. BATEM ile Çukurova Üniversitesi tarafından birlikte yürütülen çalışmalar sonunda kuraklığa dayanıklı domateste 8, kavunda 3 hat geliştirildi.

Kuraklığa dayanıklı ürünlerin; Çukurova Üniversitesi'nin elindeki domates ve kavun çeşitlerinin BATEM'dekilerle melezlenmesi sonucu elde edildiğini anlatan BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, bu çalışmalar sonunda kuraklığa dayanıklı 8 domates, 3 kavun hattı geliştirdikleri bilgisini verdi. Amaçlarının, geliştirilen bu hat ve çeşitleri özel sektörün hizmetine sunmak olduğunu ifade eden Ünlü, "Bunlar daha aday çeşitler. İçinde bazıları hat. Bununla ilgilenen firmalara devri yapılacak. Onlar bunları daha da geliştirecek. Bunları Çukurova bölgesinde denedik. Bizim bölgede çok denenmedi. Türkiye'nin değişik yerlerinde denenerek performansı piyasaya kazandırılmış olacak. Bir iki yıl içinde piyasaya rahatlıkla çıkacağını düşünüyoruz." dedi.

YERLİ TOHUM ÜRETİMİ YÜZDE 50'Yİ AŞTI

Türkiye'nin, 2004'te başlayan yerli tohum üretme çalışmalarında sevindirici bir noktaya ulaştığını, 10 yıl önce yüzde 10 olan oranın yüzde 50'yi geçtiğini belirten Abdullah Ünlü, "Hollanda, İsrail menşeli tohumlar bize geliyordu. Artık yavaş yavaş bunu kırdık. Kendimiz üretiyoruz. Antalya tohumculuğun merkezi. Birçok yerli firma, ortak çalıştığı ülkelere kendileri de artık ihraç etmeye başladı. Bunun bir anda çok hızlı olmasını bekleyemeyiz ama yavaş yavaş da ihraç etmeye başladık. Belirli orana, ilerleyen yıllarda gelecektir diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

NELER SERGİLENDi?

Temmuz 2014'te sona erecek 'Türkiye F1 Hibrit Sebze Çeşit ve Nitelikli Hat Geliştirme Projesi' kapsamında BATEM'in Antalya'daki seralarında hastalıklara, sıcaklığa ve kuraklığa dayanıklı; domateste 75 adet aday hibrit ile 344 adet hat, hıyarda 50 adet aday hibrit ile 77 adet hat, kavunda 45 adet aday hibrit ile 47 adet hat geliştirildi. Domateste 8 adet hat, kavun da ise 3 adet hat Çukurova Üniversitesi ile birlikte geliştirildi. Çalışmalar sonunda elde edilen domates, hıyar ve kavunlar Yukarı Kocayatak mevkiinde bulunan BATEM Sebzecilik Bölümü'nde düzenlenen Sera Günü'nde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve özel sektör temsilcileri ile üreticilere tanıtıldı.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.