Kurak geçen kış çiftçiyi endişelendiriyor

Kurak geçen kış çiftçiyi endişelendiriyor

Son yılların en kurak kış mevsimini yaşayan çiftçi, yağış olmaması yüzünden endişeli bekleyişini sürdürüyor.

Ferhat özer'in haberi:

Yağışların az olması sebebiyle ekim ayında ektikleri hububat ürünlerinin topraktan çıkmadığını ifade eden çiftçiler, kar ve yağmur olmaması halinde ürünlerin tarlada çürüyeceğini ifade ediyor.

Yozgat Divanlı köyü çiftçilerinden Metin Uzunyol, 30-40 yıldır ilk defa böyle kurak geçen bir kış mevsimi yaşadıklarını belirterek, “Önceki yıllarda şubat ayında yarım metreye yakın kar olurdu. Bu yıl kar ve yağmur yağmadı. Ektiğimiz ekinlerin bir kısmı çıktı bir kısmı çıkmadı. Çıkan ekinlerimiz de kuruma noktasına geldi.” dedi.

Ümit Kara isimli çiftçi de ektikleri tohumların bir kısmının çimlendiğini fakat susuzluktan tekrar kuruduğunu söyledi. Kara, “Kuruyan tohumlar tekrar çimlenmez, bu yüzden en az tohumda yüzde 20 kaybımız var. Diğer çıkan ekinler ise büyür mü bilemiyoruz. Ekim ayında ekinimizi ektik, şubat ayına geldik, ekinlerimiz hala çıkmadı, çok endişeliyiz.” diye konuştu.

"CENABI ALLAH BİR RAHMET VERİR DE REFAHA KAVUŞURUZ"

Ali Sarı isimli çiftçi ise benzer ifadeler kullanarak, şöyle dedi: “Bu yıl kış mevsimi çok kurak geçti. Kar ve yağmur yağmadı. Bundan sonra yağmur yağmazsa halimiz perişan. Hayvanlarımız perişan olur, bizler perişan oluruz. Ekinlerimiz kurur, çok sıkıntı çekeriz. İnşallah cenabı Allah bir rahmet verir de refaha kavuşuruz. Eskiden bu günlerde bir iki metre kar olurdu, şimdi kar yok.”

Öte yandan, kuraklıktan dolayı ilde içme suyunun bir kısmını karşılayan Kirazlı ve Cevdet Dündar göletleri kuruma noktasına geldi. Bazı çeşmeler de kurudu. Her hafta aynı yerden su doldurduğunu ifade eden Ahmet Özdemir isimli vatandaş çeşmenin başına geldiğinde suyun akmadığını fark etti. Özdemir, “Kuraklıktan dolayı çeşmelerde su azaldı. Bu çeşmeden geçen hafta su almıştım, bu hafta geldiğimde ise kurumuş." diye konuştu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.