Kurak bölgelere alternatif: Aspir

Kurak bölgelere alternatif: Aspir

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu, Kilis'te gece hava sıcaklıklarının artıp kış yağışlarının azalması şeklinde ortaya çıkan iklim değişikliğinin çiftçileri alternatif ürün kaynaklarını yetiştirmeye teşvik edildiğini söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu, çiftçilere örnek olması bakımından Merkeze bağlı Yavuzlu köyünde 13.5 dekarlık alanda ve Mısırcık köyünde 8 dekar alanda kuru şartlarda 'Aspir' bitkisi demostrasyonu yapıldığını belirtti. Kadıoğlu, 'Fosil yakıtların yakılması, arazi kullanımı değişiklikleri, ormansızlaşma ve sanayi süreçleri gibi insan etkinlikleri sonucunda, atmosferdeki sera gazı birikimleri hızla artış göstermiş ve bu yüzden, günümüzde iklim değişikliği meydana gelmiştir. Özellikle bölgemizde gece hava sıcaklıklarının artıp kış yağışlarının azalması şeklinde ortaya çıkan iklim değişikliği bizleri alternatif ürün kaynaklarını yetiştirmeye teşvik etmiştir." dedi.

KIRAÇ ALANLARDA BİLE YETİŞİYOR

Buğday-arpa tarımında, toprak hazırlığından ürünün depoya alınmasına kadar geçen sürede kullanılan bütün alet-ekipmanların aspir tarımında da kullanılabileceğini ifade eden Kadıoğlu, 'Bu özelliğinden dolayı, üreticiler tarafından benimsenmesi daha kolay ve çabuk olacaktır. Toprak bakımından çok da seçici olmasa da, derin, verimli tınlı, drenaj problemi olmayan ve su tutma kapasitesi yüksek, pH değeri nötr veya nötr'e yakın olan topraklar aspir tarımı için idealdir. Daima bu tip topraklar tercih edilmelidir. Ancak, kıraç alanlarda da başarılı bir şekilde yetişebilmektedir" diye konuştu.

'TOPRAK TAHLİL ETTİRİLMELİ'

Toprak hazırlığı yapılması gerektiğine de değinen Songül Kadıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü;

"Eğer tarla, bir önceki bitkiden sonra aspir ekimine kadar boş bırakılacaksa, sonbaharda veya ilkbaharda pullukla sürülmelidir. Ekimden önce ise, diskaro ile ekime hazırlamak yeterli olacaktır. Ekimden önce, toprak tahlili yaptırılarak eksik olan bitki besin maddeleri tamamlanmalıdır. Köklerin derinlere gidebildiği göz önüne alınarak, toprak tahlillerinin 1-1,5 m derinlikten alınan örneklerle yapılması gerekir. Etkili kök derinliğinde, bitkinin alacağı besin maddeleri mevcut olmalıdır. Aspir bitkisi 3,5-4 ay gibi kısa bir sürede yetişebildiği için, gerekli olan bütün gübrelerin ekimden önce bir seferde toprağa serpilip karıştırılması gerekir."

ÇOK AMAÇLI FAYDA SAĞLIYOR

Aspir; genellikle 80-100 cm arasında boylanabilen, dikenli olanında dikensizlere göre daha fazla yağ içerdiği, tohumları, beyaz, kahverengi ve üzerinde koyu çizgiler bulunan, renkli çiçekleri gıda ve kumaş boyasında kullanılan, kuraklığa dayanıklı ve ortalama 110-140 gün arasında yetişebilen tek yıllık bir uzun gün yağ bitkisidir. Tohumlarında yüzde 30-50 arasında; Omega-6 ve Omega-9 olmak üzere 2 ayrı tipte yağ bulunan, yağı yemeklik olarak kaliteli, biodizel yapımında da kullanılabilen, küspesi hayvan yemi olarak değerlendirilir.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.