‘Kur arttı, doğalgaz ve elektrik toptancısı zararına satış yapıyor’

‘Kur arttı, doğalgaz ve elektrik toptancısı zararına satış yapıyor’

Doğalgaz toptancıları, halen bin metreküp gazı 375-385 dolara mal ederken, bunu müşterilerine 335-340 dolar civarı bir fiyatla satıyor.

Doğalgaz ve elektrik sektöründe toptancılar, dolar kurunun hızlı yükselişi nedeniyle zor günler yaşıyor.

Doğalgaz toptancıları, halen bin metreküp gazı 375-385 dolara mal ederken müşterilerine gazı 335-340 dolar civarında bir fiyatla satıyor. Bunun sebebi artan döviz kuru. Doğalgaz gibi elektrik sektöründe de toptan ticaret yapan şirketler sıkıntılı günler yaşıyor. Dövizdeki artışa ve elektrikte yaşanan arz sıkıntısına bağlı olarak toptancılar yüksek fiyattan aldıkları elektriği, daha düşük fiyatla müşterilerine satıyor. Sektör, çözüm için sorunu Ankara’da Enerji Yönetimi’ne taşıdı. Enerji Bakanlığı ile EPDK sorunun çözümü için, sektör temsilcilerinin de katılımıyla Ankara’da bir toplantı yaptı. Toplantıdan kısa sürede çözüm bulunması için mutabakat sağlandı.

    Sektör kaynaklarından alınan bilgiye göre halen 30 dolayında doğalgaz toptancısı, ithalatçılardan aldıkları gazı yıllık sözleşmelerle serbest tüketici konumundaki müşterilerine satıyor. Ancak gerek ithalatçılar, gerekse toptan gaz ticareti yapan şirketler, dolar kurunun artmasına karşın iç piyasada gaz fiyatlarının sabit kalması nedeniyle milyonlarca liralık maliyet baskısıyla karşı karşıya kaldı. İflas korkusu yaşayan şirketler, çözüm için Enerji Bakanlığı’na başvurdu.

    Zaman, toptan satış yapan şirketlerde iflas endişelerine neden olan doğalgaz ve diğer maliyetlere ilişkin verilere ulaştı. Buna göre 2 TL 15 kuruşluk kur dikkate alındığında her bin metreküp doğalgaz (iletim, ithalatçı kâr payı ve Damga Vergisi dahil) toptancılara yaklaşık 375-385 dolara mal oluyor. Toptancılar, müşterileriyle BOTAŞ’ın serbest piyasa fiyatı üzerinden (halen bin metreküp için 718 TL dolayında) sözleşme imzalıyor. Bu fiyat son birkaç günlük kur üzerinden hesaplama yapıldığında 335-340 dolara denk düşüyor. Toplantıcılar bin metreküpünü 375-385 dolara mal ettikleri doğalgazı müşterilerine 335-340 dolardan satıyor. Müşterileriyle 2012 yılının Ekim ayında anlaşma imzaladıklarını belirten gaz toptancıları, “Bir yıllık sözleşmeler imzaladığımızda aldığımız gaz ile sattığımız gaz arasında bir miktar kâr bırakacak kadar pay vardı. Ancak zaman içinde kur arttı, fiyatlarda ise bir değişim olmadı.” diye konuştu.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.