Kullanılmış kahve çekirdeğinden biyoyakıt geliştirildi

Kullanılmış kahve çekirdeğinden biyoyakıt geliştirildi

Kullanılmış kahve çekirdekleri otomobillerde kullanılmak üzere biyoyakıta çevirildi.

Bilimadamları organik bir solvent kullanarak 10 kilogram kullanılmış kahve çekirdeğinden yaklaşık 2 litrelik biyoyakıt elde etti. Normal bir kahve kullanıcısı için 10 kilogramlık kahve göze çok gibi görünebilir, ancak kahve endüstrisi tarafından çöpe atılan kahve çekirdeği miktarı bununla karşılaştırılamayacak kadar yüksek. Ayrıca kahve çekirdekleri mevcut biyoyakıt üretiminde kullanılan maddelerden daha çevreci.
 
Kahve çekirdeği yağı biyoyakıt üretiminde kullanılan hammaddelere benzer özelliklere sahip. Fakat bunların mevcut biyoyakıtlardan farkı, diğerleri özel olarak yetiştirilirken kullanılmış kahve çekirdeklerinin çöpe atılması gereken maddeler olması.
 
Araştırma ekibi, bu biyoyakıtı dünyadaki 20’den fazla ülkeden topladıkları kahve çekirdekleriyle geliştirdi. Ekip, araştırma ile ayrıca içten yanmalı motorların normal kahve ve kafeinsiz kahve ile de çalışabileceğini tespit etti. Fakat, yanmış kahvenin motor üzerinde ne tür bir etki bırakacağının belirlenmesi için henüz erken olduğu da belirtildi. Kahveden üretilen biyoyakıtın piyasada perakende olarak satışı yakın bir zaman diliminde mümkün değil, ancak bazı büyük kahve zinciri firmaları bu yakıtı kendi dağıtım filo araçlarında kullanıyor.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.