Kudüs için BMGK'ya çağrı!

Kudüs için BMGK'ya çağrı!

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Medeni, BMGK'yı "İsrail'in Kudüs'teki saldırılarını durdurmasına" ilişkin karar almaya çağırdı.

İyad Medeni, İİT Kudüs Temas Grubu'nun Rabat'taki toplantısında yaptığı konuşmada, İsrail zulümlerine karşı mücadelede insani, hukuki ve siyasi sorumluluğun BMGK'nin daimi üyelerine ait olduğunu ifade ederek, "Konseyin uluslararası referanslar mucibince İsrail işgaline son vermek için harekete geçmesi ve belirli bir zaman dilimi içerisinde karar çıkarması gerekiyor" dedi. 
BMGK'de daimi üye ülkelere çağrıda bulunan Medeni, işgal altındaki Filistin topraklarında güven tesis etmek için "1949 Cenevre Sözleşmesi" taraflarına kolektif siyasi iradenin harekete geçirilmesi yönünde baskı uygulanması gerektiğini kaydetti.
ABD taraf olmamalı
 
ABD'nin, İsrail lehine alınan kararları veto etmesini eleştiren ve Washington yönetiminin kararlarını "taraflı" olduğunu belirten Medeni, "ABD'nin bu dosyada taraf ya da arabulucu olmaması gerekir" diye konuştu. 
Medeni, uluslararası güçlere, İsrail'in saldırıları karşısındaki tavırlarını net bir şekilde ifade etme ve sivil topluma da ihlalleri tespit etme çağrısında bulunarak, şunları kaydetti:
"İsrail'in, Kudüs'ün Yahudileştirilmesi için çalışmalarına devam etmesinin yanı sıra son günlerde daha önce görülmemiş bir duruma tanık olunuyor. İsrail, Mescid-i Aksa'daki Yahudi varlığını pekiştirmeye ve Kudüs'ü Filistin topraklarından izole etmeye çalışıyor."  
Medeni, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın talebi üzerine İİT Genel Sekreterliği'nin Filistin halkına destek için olağanüstü bir zirve düzenleyeceğine işaret ederek, söz konusu zirve için istişare çalışmalarının başladığını belirtti. 
Türkiye'yi Kurtulmuş temsil ediyor
 
Filistin tarafının acil talebi ve Temas Grubu’nun başkanı sıfatıyla Fas’ın ev sahipliğinde düzenlenen Kudüs Temas Grubu'nun ilk toplantısı başkent Rabat'ta yapılıyor. 
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.