Kudüs en gergin günlerini yaşıyor

Kudüs en gergin günlerini yaşıyor

Filistinli Muhammed Hüseyin Ebu Hudayr’ın kaçırıldıktan sonra ölü halde bulunmasının ardından Doğu Kudüs’te Filistinlilerin başlattığı ayaklanma devam ediyor.

Filistinli Muhammed Hüseyin Ebu Hudayr’ın kaçırıldıktan sonra ölü halde bulunmasının ardından Doğu Kudüs’te Filistinlilerin başlattığı ayaklanma devam ediyor.
 
Doğu Kudüs’te 17 yaşındaki Ebu Hudayr'ın evinin yakınlarındaki Şufat bölgesinde başlayan ayaklanma hızla genişleyerek, Arapların yaşadığı Beyt Hanina, İsaviye, Silvan mahalleri ile Mescid-i Aksa çevresine sıçradı.
 
Gece de süren gerginlikler sırasında polis 12 kişinin yaralandığını açıkladı. Polis çatışmalar sırasında gaz bombası ve plastik mermi kullanırken, çıkan olaylar sırasında bir foto muhabiri de yüzüne isabet eden plastik mermiyle yaralandı.
 
Büyük çatışmalara sahne olan Doğu Kudüs’te tramvay seferleri durdu. Arap mahallesindeki tramvay durağı göstericiler tarafından tamamen tahrip edilerek, kullanılamaz hale getirildi. Tramvayın Arap mahallesinden sonra izlediği güzergah üzerindeki Pisgat Zeev’de bulunan Yahudi yerleşimcilerin yaşadığı bölgelere de hizmet verilemez hale geldi.
 
Çıkan olaylar nedeniyle Kudüs'te, 2000 yılında başlayan ve 2005 yılının ortalarına kadar süren ikinci intifadan beri en şiddetli olaylar yaşanıyor.
 
Şiddetlenen olaylar, İsrail’de devletin zirvesinde kaygılara neden oldu. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres yaptığı yazılı açıklamada, herkesi kışkırtmalara son vererek hukuka saygı duymaya davet etti.  Önceki gün de İsrail Başbakanı Netanyahu da “Kimse kendi elleriyle hukuk aramaya kalkmasın" diyerek Yahudi yerleşimcileri uyarmıştı.
 
İsrail polisi ise öldürülen Filistinli çocuğun ısrarla Yahudi yerleşimciler tarafından mı yoksa başka birileri tarafından mı öldürüldüğüne dair kesin kanıt olmadığını belirtiyor.
 
Öldürülen Ebu Hudayr’ın ailesi ise çocuklarının Yahudi yerleşimciler tarafından intikam almak amacıyla kaçırılıp öldürüldüğü konusunda hemfikir. Ebu Hudayr’ın kaçırılma olayının üç Yahudi yerleşimcinin defnedilmesinden bir kaç saat sonra gerçekleşmesi ise olayın üzerindeki intikam şüphelerini giderek artırıyor.
 
Ebu Hudayr’ın babası Hüseyin, olay günü sabah namazına gitmek için oğlunun sahurdan sonra mahalle camisine gittiğini, burada cami önünde arkadaşlarını beklerken zorla iki kişi tarafından bir arabaya bindirilerek kaçırıldığını ve olayı görenlerin olduğunu söyledi.
 
Polis, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ebu Hudayr'ın babasının polisi sabah saat 04.00’de arayarak kaçırılma olayını rapor ettiğini açıkladı. Polis, daha sonra aracın geçtiği güzergahta cep telefonu sinyalinden takip edilerek, yaklaşık 2 saat sonra sinyalin kesildiği noktada Ebu Hudayr'ın cesedinin şehrin diğer tarafındaki ormanlık alanda bulduklarını ifade etti.
 
Ceset üzerinde yaptığı otopsi ve DNA testi sonucu cesedin, Ebu Hudayr’e ait olduğunu aynı gün doğrulayan polis, olayın ardından 2 gün geçmesine rağmen Hudayr'ın ailesinin çocuklarının cesedini görme ve teslim alma talebine hala izin vermedi.
 
Öte yandan aynı bölgede yaşayan Zalum ailesi de, çocuklarının olaydan bir gün evvel yine kimliği belirsiz Yahudiler tarafından kaçırılmaya çalışıldığını, çocuğun annesinin bağırması sonucu şahısların olay yerinden hızla araçla kaçtıklarını açıkladı. Polis, çocuğa yapılan saldırıyı doğrularken olayın faillerinin Yahudi olup olmadığının bilinmediğini rapor etti.
 
Hudayr’ın öldürülmesinden bir gün öncede sayıları üç yüze varan aşırı sağcı Yahudi yerleşimci bir grup, Batı Kudüs’te toplanarak, Araplar aleyhinde gösteri yapmış, yoldan geçen Araplara sözlü ve fiziksel saldırı da bulunmuşlardı. Polisin zorla dağıttığı kalabalık, gösteri sırasında intikam yeminleri etmişti.
 
Ölü sayısı 14'e yükseldi
 
İsrail askerlerinin, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı'na baskın düzenlemesi üzerine Filistinli gençler ile askerler arasında önceki gün çıkan çatışmada 16 yaşındaki Filistinli genç Yusuf Ebu Zaga'nın hayatını kaybetmesinin ardından çarşamba sabahı Kudüs'te İsrailli Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırıldığı iddia edilen 17 yaşındaki Muhammed Hüseyin Ebu Hudayr ölü olarak bulunmuştu.
 
Filistin hükümetinden yapılan açıklamaya göre, üç Yahudi yerleşimci gencin kaçırıldığı 12 Haziran'dan bu yana düzenlenen operasyon ve saldırılarda ölü sayısı 14'e yükseldi, çok sayıda kişi yaralandı. 
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.