Kudüs 47 yıldır İsrail işgali altında

Kudüs 47 yıldır İsrail işgali altında

Kudüs, İsrail ile Arap ülkeleri arasında meydana gelen Altı Gün Savaşları sırasında 7 Haziran 1967'de tamamen düşmüştü

İsrail'in 5 Haziran 1967'de komşuları Suriye, Mısır ve Ürdün'le girdiği Altı Gün Savaşı'nda galip gelmesi sonucu Suriye'den Golan Tepeleri'ni, Mısır'dan Sina Yarımadası'nı almış ve Filistin'in Gazze ile Batı Şeria bölgesini ilhak ettiğini açıklamıştı. 5 Haziran'da başlayan çatışmalarda Ürdün kuvvetlerinin Kudüs'te yenilmesi sonucu İsrail Kudüs'ü aldı. 6 Haziran'da Eski Kudüs dışında kalan tün bölgeyi kontrolü altına alan İsrail, 7 Haziran'da Eski Şehir bölgesini de almıştı.
 
7 Haziran'da yaşanan ağır çatışmalardan sonra İsraili paraşütçüler Aslan Kapısı'ndan Kudüs'ün Eski Şehri'ne girdi. Daha sonra Kudüs Tugayı'ndan aldıkları destekle güneye El Halil'e kadar ilerlediler.
 
İsrail'in savaşta elde ettiği nihai zaferin ertesinde ateşkes imzalandı. Bu antlaşmada İsrail; Doğu Kudüs, Golan Tepeleri, Gazze Şeridi ve Sina Çölü'nü ele geçirdi. Böylece İsrail, sınırlarını altı günde 2,5 kat genişletmiş oldu.
 
İsrail ateşkesten hemen sonra Kudüs'ü 'ebedi başkenti' yaptığını açıkladı. Birleşmiş Milletler kararlarına ve hiç bir devletin tanımamasına rağmen İsrail bu kararında ısrar ediyor. (Dünya Bülteni)
 
Lübnan'da yüzlerce Türk ve Lübnanlı "Kudüs ve Mescid-i Aksa Yürüyüşü"ne katıldı.
 
Dünya Kudüs Yürüyüşü etkinliği kapsamında Lübnan'ın başkenti Beyrut sokaklarında ve Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Teşkilatı'nın (UNESCO) binası önünde gösteri düzenlendi.
 
Kudüs'ün "İsrail işgalinden" kurtarılması amacıyla düzenlenen gösteriye yüzlerce Türk ve Lübnanlı katıldı. Çok sayıda din adamının da yer aldığı gösteriye, Lübnan Türk Derneği, Lübnan Türk Öğrenciler Birliği üyeleri iştirak etti. 
 
Gösteride Türk, Lübnan ve Filistin bayrakları taşınırken, Kudüs ile Mescid-i Aksa'nın Müslümanlara ait olduğu ve bunların "İsrail işgali"nden kurtarılması için yoğun çaba gösterilmesi gerektiğini ifade eden pankartlar taşındı, işgal karşıtı şarkılar söylendi.
 
Lübnan'daki Müslüman Alimler Birliği Başkanı Malik Cedide, Filistin'in bir iman ve inanç davası olduğunu belirterek, Müslüman liderleri bu davanın yanında olmaya çağırdı.
 
Dünya Müslüman Alimler Birliği Kudüs Komitesi Başkanı Ahmed el-Ömeri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Türkiye’nin gençliği Hazreti Hamza gibi yürekli bir gençliktir. Türkiye’nin gençliği Hazreti Ömer gibi adaletli bir gençliktir" sözlerinden alıntı yaparak, Türkiye'nin Kudüs ve Mescid-i Aksa konularındaki tutumunun yol gösterici olduğunu söyledi.
 
Ömeri, Türk bayrağının Lübnan ve Filistin bayraklarıyla aynı yürüyüşte dalgalanmasının, 20’nci yüzyılın başında Türkiye'nin İslam dünyasındaki rolünü yok etmek için yapılan girişimlerin başarısızlığını gösterdiğini söyledi.
 
Nekse'nin (Toprak Kaybetme Günü) 47'nci yıldönümü nedeniyle 42 ülkede Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya destek olunması amacıyla yürüyüş düzenleniyor.
 
İsrail'in 1967'de Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze'yi işgal etmesiyle sonuçlanan 6 Gün Savaşı'nın başladığı 5 Haziran, "Yevmu'n-Nekse" (Toprak Kaybetme Günü) adıyla anılıyor. Filistinliler Nekse'yi, 1948'de İsrail'in bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçü anlamında kullandıkları "Nekbe'nin" (Büyük Felaket) devamı olarak görüyor. (Hamze Tekin, Ayşe Sümeyra Aydoğdu - AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.