'Küçük üreticiyi devlet ve belediyeler desteklemeli'

'Küçük üreticiyi devlet ve belediyeler desteklemeli'

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi PalandökenYaklaşan Kurban Bayramı öncesi küçük kurban satıcılarının sıkıntı yaşamaması ve desteklenmesi için belediyelerin ve Et ve Süt Kurumu’nun bir dizi tedbir alması gerektiğini

Palandöken, “Belediyeler küçük hayvan üreticilerine kurban bayramında hayvanlarını rahat satmaları için gerekli kolaylığı sağlamalıdırlar. En önemlisi günlerce ev ve memleketlerinden uzak kalan hayvan üreticilerinden belediyeler çok yüksek işgaliye ücreti alıyorlar. Gerekirse bu ücretler artık alınmamalıdır. Sonuçta vatandaşa faydası olacak” dedi.

TESK Genel Başkanı Palandöken yaptığı yazılı açıklamada hayvan üreticilerinin desteklenmesi ile et fiyatlarının aşağı çekilebileceğini ifade ederek, “Spekülatörlerin devreye girmesiyle son günlerde et fiyatları oldukça yüksek seyretmeye başladı. Fiyatların bu şekilde devam etmesi halinde vatandaşların kurban kesme oranları geçmiş yıllara göre düşme eğilimi gösterecektir. Maliyetlerin yükselmemesi için başta belediyeler olmak üzere tüm kamu kurumları üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeleri gerekmektedir. Et fiyatları yüksekken belediyeler bu yıl hayvan üreticilerinden yer tahsis ücreti talep etmemelidirler. Zaten belediyeler arasında yer tahsis ücretlendirmesinde norm birliği yok. Bununla birlikte hayvanların daha rahat ve kolay satılabilmesi için belediyeler hizmetlerini daha da geliştirmelidirler” dedi.

“SATILMAYAN HAYVANLARI ESK ALSIN”

Büyük şehirlere getirilen ve satılamayan hayvanların Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından günün şartlarında alınarak üreticinin mağdur edilmesinin önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizen Palandöken, “Memleketinden büyük şehirlere satmak için getirilen hayvanlar yok pahasına fırsatçıların eline düşürülmemelidir. Hayvan üreticileri bu durumda devlet tarafından mağdur edilmeden hayvanlar piyasa değerinde alınarak üreticiler büyük bir külfetten kurtarılmalıdır. Geçen yıl kilo başına kurbanlık fiyatları büyükbaşta 11-12 lira, küçükbaşta ise 12-13 lira canlı kilo satış fiyatı uygulandı. Bu yıl spekülatörler devreye girerek bu rakamı oldukça yükseltmenin peşindeler. Geçen yıl 851 bin 948 büyükbaş, 2 milyon 331 bin 917 küçükbaş hayvan bayramda kurban olarak kesildi. Toplamda 3,2 milyon baş hayvan kurban edildi. Bu yıl ise 1 milyon 210 bini aşkın büyükbaş, 3 milyon 650 bini aşkın küçükbaş olmak üzere toplamda 4 milyon 860 bini aşkın baş hayvan Kurban Bayramı'nda kesilmek üzere ahırlarda beslenmektedir. Kurban kesmek için ülkemizde yeterli hayvan var. Ama spekülatörler her zaman olduğu gibi yine piyasayı altüst ediyor. Üreticilerimiz fiyatları abartmadan satarsa kurbanlıklar ellerinde kalmaz” ifadelerini kullandı.

IHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.