Kronik yorgunluk nedir? Belirtileri nelerdir?

Kronik yorgunluk nedir? Belirtileri nelerdir?

Uzmanlar, sürekli halsizlik ve uykuya meyil durumlarının sıklıkla tekrarlandığı zamanlarda kronik yorgunluğun ortaya çıktığına dikkat çekiyor. Peki kronik yorgunluk nedir? Kronik yorgunluğa yakalanmanın belirtileri nelerdir? İşte detaylar...

Konsantrasyon bozukluğu, çabuk yorulma, halsizlik gibi şikayetlerin sık sık tekrarlandığı durumlarda kronik yorgunluk rahatsızlığı gün yüzüne çıkıyor. Uzmanlar, bu gibi semptomlarla kendisini belirten kronik yorgunluk konusunda uyarılarda bulunuyor. Aslında tek başına bir hastalık olarak kabul edilmeyen kronik yorgunluk, bir takım önemli hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Enerji düşüklüğüne bağlı olarak yaşam kalitesininde git gide bozulduğu ve hayatı olumsuz etkilediği kronik yorgunluk belirtilerinin dikkate alınması gerekiyor.

Sürekli olarak eklem, kas ağrıları, uykuya meyil, hareketsizlik, evden çıkmak istememe kişinin sosyal, iş ve eğitim aktivitelerini de engelleyici bir hal alabiliyor. Konsantre olamama, hafızada bulanıklık, baş ağrıları ve uyku saatinin uzun sürmesine rağmen sürekli uykusuzluk hali kronik yorgunluk belirtileridir. Bu durumların beraberinde, aşırı beslenme, düzensiz beslenme, kilo artışı veya düşüşü, hormonal rahatsızlıklar, sistemik hastalıklar, alkol ve sigara bağımlılığı gibi durumlar meydana gelebiliyor.

Uzmanlar, genellikle bu gibi durumların önemsenmediğinin altını çizerek, gözden kaçırılmaması gereken yan etkilerin daha kötü sonuçları doğurabileceğini belirtiyor. Kronik yorgunluğa yakalanan kişilerin ise daha çok eğitimli, gelir seviyesi yüksek ve çalışan bir toplum kesiminden olduklarına dikkat çekiyor. Bu hallerin ortadan kalkması için ise, her gün düzenli olarak kahvaltı yapılması, dik oturulması, bol su içilmesi, haftada 2 kez de olsa balık tüketilmesi, egzersiz ve spor yapılması gerektiğini vurguluyor. Kafein, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkdan da uzak durulması gerektiğini bildiriyor.

haberakar.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.