"Kredi kartı borçları 72 aya kadar yeniden yapılandırılacak"

"Kredi kartı borçları 72 aya kadar yeniden yapılandırılacak"

Başbakan Binali Yıldırım Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı ardından kredi kartı ve taksit düzenlemesiyle ilgili açıklama yaptı. Yıldırım "Genel kredi taksit sınırı 9 aydan 12 aya çıkarıldı" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti Genel Merkezi önünde, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) Toplantısı'nda alınan kararlara ilişkin açıklama yaptı. 

EKK'nun toplantısında ülkenin gündeminde olan, vatandaşı ilgilendiren konuları ele aldıklarını, tüketici kredileri ve kredi kartlarıyla ilgili uygulamalarda bazı yenilikler ve değişiklikler yapıldığını söyleyen Yıldırım, şu açıklamalarda bulundu: 

"Buna göre, genel kredi taksit sınırını 9 aydan 12 aya çıkarmış olduk. Bazı ürünlerde farklı kredi taksit sayısı olabiliyor, daha az, daha farklı olanlar var ama her halükarda 12 aydan daha fazla olmuyor, bu bir. İkincisi, kredi kartlarının borç bakiyelerini yeniden yapılandırma imkanı getiriyoruz. Bu ne demektir? Baştan yapmışsınız taksitleri sonra ödeme zorluğu içine girdiniz, değiştirebiliyorsunuz, yeniden yapılandırma yapıyorsunuz ve bir defaya mahsus olmak üzere 72 aya kadar yeniden yapılandırma imkanı getiriyoruz. Bu ihtiyaç kredileriyle ilgili düzenleme. Tüketici kredilerindeki vade azami 36 aydı, bunu 48 aya çıkarıyoruz. Konut kredilerinde özkaynak-kredi diye iki bölüm vardı. Yani 100 bin liraya bir ev alacaksanız 75 binini kredilendiriyordunuz, 25 binini de siz veriyordunuz. Orada 5 puan arttırdık. Bankalar yüzde 80'e kadar kredilendirebilecek, yüzde 20'sini de alıcı karşılamış olacak."

KREDİLİ ALIŞVERİŞE ASGARİ ÜCRET DÜZENLEMESİ

Yıldırım, bir başka düzenlemenin ise Kalkınma Bankası, yatırım bankaları ile katılım bankalarının finansal kiralama (leasing) işlemleriyle ilgili olduğunu belirtti.

 Bu işlemlerdeki kredi teminat oranı uygulamasına istisna getirdiklerini, yüzde 100 kredilendirme yapılabileceğini anlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Diyelim ki finansal kiralama yoluyla bir araç alacaksınız. Yüzde 100'üne kadar kredilendirme mümkün olacak. Bir başka düzenleme ise bankaların verdiği kredilerde sermaye yeterlilik oranı diye bir şey var. Eğer bir kredi ödenmezse bunun bir karşılığı var. Sermaye yeterlilik oranının bozulmaması lazım. Burada katılım bankalarıyla diğer bankalar arasında farklılıklar vardı, o farkı aradan kaldırıyoruz. Aynı kriter katılım bankalarına uygulanacak, böylece bankalar ile katılım bankaları arasındaki fark tamamen kalkmış olacak.

Bu konudaki son düzenleme de şudur, malum kredi kartı, gelirinin 4 katıyla sınırlı kredili alışveriş. Diyelim bin lira geliriniz varsa 4 bin lira. Burada küçük bir değişikliğe gidildi. Malum asgari ücrete bin 300 lira olduğu için en az kredi kullanma limiti kredi kartı için 5 bin 200 liraya çıkmış oluyor." 

GIDA KOMİTESİ

Başbakan Binali Yıldırım, gıda fiyatlarındaki ani dalgalanmaların genel anlamda enflasyonun artmasına sebep olduğunu gördüklerini dile getirdi. 

Bir ay sivri biber, bir ay limon, bir ay karpuzun fiyatının arttığını söyleyen Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bu artış, o ayki enflasyonun neredeyse 3'te 1'ini teşkil ediyor tüketimleri fazla olduğu için. Bu durumun dikkatle incelenmesi lazım geldiği kanaatine vardık. Bu amaca yönelik olarak da, Gıda Komitesi zaten vardı, Gıda Komitesi'nin yeniden yapılandırılmasını kararlaştırdık. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında, Ekonomi Bakanı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, Gümrük ve Ticaret Bakanı, Kalkınma Bakanı ve Maliye Bakanından oluşan Gıda Komitesi, gıda enflasyonundaki ani dalgalanmaları, değişimleri mercek altına alacak ve alınması gereken tedbirleri vakit geciktirmeden anında alacak. Komitenin sekreteryasını Merkez Bankası yürütecek.  

Bu komite ne zaman, ne iş yapacak? Gıda fiyatları üreticiden tüketiciye giderken takip altına alınacak. Yıllardan beri bir şikayet var. Tarlada 1 lira olan mal tezgahta 10 liraya, 5 liraya kadar çıkabiliyor. Üretici 'Ben üretiyorum, kazanamıyorum' diyor, tüketici 'Ben pahalı alıyorum, mağdur oluyorum' diyor. Peki, bu para nereye gidiyor arada? Bu fark nereye gidiyor? Bunun ortaya çıkarılması konusunda bu Gıda Komitesi ciddi bir çalışma yapacak."

 "TARIM BANKACILIĞI TEŞVİK EDİLECEK"

Yıldırım, komitenin, kötü amaçlı fiyatlarla oynama olduğu takdirde gerekirse ette yapıldığı gibi geçici ithalat yapmak suretiyle piyasa dengesini sağlayabileceğini dile getirdi.

Ayrıca hal yasasının uygulanmasından kaynaklanan bazı sorunlar olduğunu anlatan Yıldırım, "Fiyatların şişmesine sebep olan konular var. Bunları inceleyecek ve buradaki aksaklıkları giderecek, desteklerin üreticiye doğrudan yansıması için gerekli kararlar alacak, lisanslı depoculuk faaliyetleri yaygınlaştırılacak ve böylece ürünlerdeki fire oranlarının azaltılması sağlanacak, fiyat artışlarının önüne geçilecek. Tarım bankacılığı teşvik edilecek. Kısacası Gıda Komitesinin işi sebzede meyvede yaşanan ani fiyat artışlarının olmaması için gereken her türlü tedbiri almak, müdahaleyi yapmak ve piyasada rekabeti bozan uygulamaları denetlemek, kontrol altına almak şeklinde bir faaliyet içine girmiş olacak ve böylece haksız yere enflasyonun yükselmesinin önüne geçilecek. Enflasyon fazla yükselince bir ürün yüzünden tabiatıyla bundan birçok şey olumsuz etkileniyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Kredi kartıyla gıda alımında taksitlendirme olacağı konuşuluyordu. Böyle bir şey var mı?" sorusuna Yıldırım, "Hayır, olmayacak." yanıtını verdi.

Yerli elektronikler için taksit sayısına yönelik bir düzenleme olup olmadığının hatırlatılmasına ilişkin Yıldırım, bu konuda bir düzenleme yapıldığını, yerli elektroniklerin teşvik edilmesi konusunda tedbirler alındığını ifade etti.

Kredi kartlarının borç bakiyelerinin yeniden yapılandırılmasına yönelik, "Bu konu ciddi bir boyutta mı? Elinizde bir rakam var mı?" sorusu üzerine Binali Yıldırım, "Rakamlar var ama şu anda ezberimde değil. Şu kadarını söyleyeyim; takipteki alacaklar yüzde 4 seviyesinde toplam kullanımın. Öyle çok büyük oranlar değil ama yine de bir sıkışıklık var. Onu rahatlatmış olacağız." karşılığını verdi.

"BÖYLE BİR YASAL BOŞLUK VAR"

"Doğu ve Güneydoğu bölgesinde terörle mücadelede önemli rol üstlenen geçici köy korucularına yönelik bir çalışma var mı?" sorusunu Yıldırım, şöyle yanıtladı:

"Geçen Diyarbakır programımızda geçici köy korucularıyla kapsamlı bir toplantı yaptık. Onların dernekleri var, ekip başları var, konfederasyonları var. Onların sorunlarını kapsamlı olarak dinledik ve bunun üzerine söz vermiştik. Adımını da attık. O adım şu; köy korucuları, malum bugün de Eruh'ta bir köy korucumuz şehit oldu, Allah'tan rahmet diliyoruz, bunlar jandarma ve polisle beraber terörle mücadele yapıyorlar. Ancak talepleri şu; 'Jandarmanın sahibi var, polisin sahibi var. Biz de İçişleri Bakanlığı bünyesinde gözüküyoruz ama bizi tam olarak Bakanlık sahiplenmiyor. Kendimizi bu konuda biraz öksüz, yetim hissediyoruz.' diyorlar. Hakikaten bunu biz de inceledik. Böyle bir yasal boşluk var. Bunun üzerine İçişleri Bakanımız hemen çalışmaları başlattı. Sadece geçici köy korucularının konularını takip etmek, sorunlarını çözmek üzere bir daire başkanlığı kurduk. Bu daire başkanlığının işi, geçici köy korucularının her türlü konularıyla yakından ilgilenmek, sorunlarını çözmek, ihtiyaçlarını karşılamak ve terörle mücadele konusunda büyük bir kahramanlık ve fedakarlık gösteren bu insanların, buna benzer mağduriyetleri yaşamalarının önüne geçmek."

"BİR DÜZENLEME GEREKTİRECEK ACİLİYETTE DEĞİL"

"Market alışverişinde kredi kartının taksitlendirilmesi konuşuluyordu. Siz olmayacağını söylediniz. Bunun sebebi nedir?" sorusu üzerine Yıldırım, şunları söyledi:

"Gıda alımları yani diyelim ki gittiniz bir ekmek aldınız veya bir yerde yemek yediniz. Bizim alışkanlıklarımızda, geleneğimizde bunu taksitlendirme yok. Fazla kullanım da yok. Bu şekilde talepler tabii ki var ama bunlar bir düzenleme gerektirecek aciliyette ve boyutta değil. Onun için bunu kapsam dışı bıraktık."

"KISA SÜREDE GERÇEKLEŞİR"

"Bayram öncesi Sayın Kılıçdaroğlu sizden randevu talep etmişti. Bu hafta gerçekleşecek mi görüşme ya da önümüzdeki hafta ne zaman görüşeceksiniz?" sorusunu Yıldırım, "Olur, gerçekleşir. Biz görüşeceğiz. Kısa sürede gerçekleşir." şeklinde yanıtladı.

Başbakan Yıldırım, görüşmenin bu hafta olabileceğini kaydetti.

"CHP lideriyle en kısa süre içinde görüşeceğinizi söylediniz. MHP lideriyle de bir görüşme yapmayı düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine Yıldırım, şunları dile getirdi:

"Gayet tabii. Biliyorsunuz üç parti genel başkanları olarak bir karar aldık. En azından acil ihtiyaç niteliğindeki Anayasa'da değişiklik ihtiyacı var. Bu değişiklikleri bir uzlaşmayla yapalım. Bunun üzerine her partiden bir arkadaşımız görevlendirildi. Bizden Genel Sekreter Abdülhamit Gül Bey, diğer partilerden de arkadaşlarımız görevlendirildi. Bir süreden beri çalıştılar. Tabii bu çalışmanın tekrar genel başkanlar tarafından değerlendirilerek olurlarının verildikten sonra hayata geçirilmesi lazım. Bu bağlamda hem Sayın Kılıçdaroğlu hem de Sayın Bahçeli ile görüşme yapma ihtiyacı var. Görüşüp bu konuyu da öyle yahut böyle bir karar bağlamamız yerinde olur."

"BİZ BU KONUDA AMERİKA İLE FARKLI FİKİRDEYİZ"

ABD'nin terör örgütü YPG'ye IŞİD'le mücadele çerçevesinde doğrudan silah yardımı yapacağı iddiası da sorulan Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Biz bu konuda Amerika ile farklı fikirdeyiz. Amerika ile anlaşamıyoruz. Biz YPG olsun, PYD olsun, 'PKK'nın isim değiştirmiş uzantısıdır.' diyoruz. PKK ne ise bizim için YPG de odur, PYD odur. Kürt kardeşlerimizle bir alakası yok. Kürt kardeşlerimiz Suriye'de de yaşıyor, Türkiye'de de vatandaşlarımız var. Irak'ta da Kürt kardeşlerimiz var. Bunlarla ülkemizin, milletimizin hiçbir sorunu yok. Ancak bir terör örgütüyle başka bir terör örgütünü yok etmek, yenmek için bir mücadeleye girilmez. Eğer bir terör örgütünü kullanarak bir başka terör örgütünü yok etmeye çalışırsanız sonra kullandığınız terör örgütü de başınıza bela olur. Amerikalılara bunu biz açıkça söyledik ve bu konudaki hassasiyetimizi de bildirdik. Eğer halen böyle bir kararın arkasındalarsa bunu ancak esefle karşılarız. Doğru bir iş değildir."

"ZAMAN ARTIK SURİYE SORUNUNUN ÇÖZÜLME ZAMANI"

Bu durumun, Suriye'deki sorunu çözmeyeceğini, daha da karmaşık hale getireceğini vurgulayan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Halbuki zaman artık Suriye sorununun çözülme zamanıdır, acil olarak çözülme zamanıdır. Bu konuda da bütün paydaşlara tarihi sorumluluk düşmektedir. Aksi halde her gün binlerce, onlarca masum insan hayatını kaybediyor. Binlerce insan evinden barkından, yerinden yurdundan oluyor, yollara düşüyor. Bu ızdırabı, bu dramı artık sona erdirmek hepimizin, Suriye'de söz sahibi olan bütün ülkelerin en öncelikli görevidir, sorumluluğudur diye düşünüyorum."

Başbakan Yıldırım, hükümetin olağanüstü hal uygulamasını uzatıp uzatmayacağına yönelik soru üzerine, "Olağanüstü hal devam ediyor, şartlar gerektirirse tekrar uzatılabilir." dedi.

 "Yedek vekil" uygulamasının yeni anayasa değişikliğinin içinde olup olmadığına ilişkin soruya karşılık Yıldırım, bunun yıllardan beri görüşülen bir konu olduğunu ancak şu anda mini anayasa değişiklik çalışmasında bulunmadığını bildirdi. 

 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.