Koyun ve keçi sütünde de referans fiyat isteniyor

Koyun ve keçi sütünde de referans fiyat isteniyor

Türkiye’nin önde gelen keçi sütü üreticilerinden Özer Türer, Ulusal Süt Konseyi’nden inek sütünde olduğu gibi koyun ve keçi sütünde de referans fiyat belirlemesini istedi.

Konsey, 2014 yılı çiğ süt fiyatını belirlemek için üreticilerin ve firma temsilcilerinin katılımıyla Ankara’da toplandı. İlk toplantıdan sonuç çıkmadı.

Türkiye’nin en büyük keçi çiftliklerinden birinin sahibi olan ve Türkiye piyasasındaki UHT keçi sütü talebinin yüzde 50’ini Kecheese markasıyla karşılayan Türer, bölgeler arası fiyat farkı olduğuna dikkat çekti. İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı da olan Türer, “Bugün Balıkesir, Çanakkale ve İzmir komşu kentler olmasına karşın aralarında ciddi oranda fiyat farkı var. Hattâ aynı ildeki ilçeler, köyler arası bile fark söz konusu. Koyun ve keçi sütünde referans alabileceğimiz bir fiyat yok. Referans fiyat olsa sektöre bir düzen de gelecek. Bölgeler arasındaki fiyat farkı, uçurum olmaktan çıkacak. En önemlisi de üretici bu işten kazançlı çıkacak, pazarlık yapma şansı elde edecek.”

‘YETİŞTİRİCİ PARA KAZANMALI’

İzmir’in koyun ve keçi sütünü soğuk zincirde toplayan tek il olduğunu vurgulayan Özer Türer, “Biz koyun ve keçi sütü toplamadan önce keçi sütünün fiyatı 60 kuruş, koyun sütünün fiyatı 90 kuruştu. Süt toplamaya başladığımızda keçi sütünün fiyatını 1,30 TL, koyun sütünün fiyatını ise 1,80 lira olarak açıkladık. Fiyat belirlerken çok zorlandık. Alıcılarla yaptığımız pazarlıklar fiyatı oluşturdu. Referans değerlerimiz olsaydı bu kadar sıkıntı yaşamazdık.” dedi. Yetiştiricinin para kazanması gerektiğini söyleyen Türer, “Yetiştirici para kazanmalı ki bu işi sürdürsün. Düşük fiyata süt almak, günü kurtarmaktır. Yetiştirici hakkını almalı. Öbür tarafta da yetiştirici, sanayicinin istediği kaliteli sütü üretmeli. Biz İzmir’de AB standartlarında süt üretiyoruz. Sadece İzmir'le olmuyor, Türkiye koyun keçi sütünde de standartları yakalamalı.” şeklinde konuştu.

Türer’in verdiği bilgiye göre Türkiye’nin 17 milyon ton süt üretimi var. Koyun ve keçi sütünün miktarı ise 1 milyon ton civarında. İnek sütü, ekonomiyi ciddi anlamda etkiliyor ancak koyun ve keçi sütü de ihmal edilmemeli. Önümüzdeki dönemde koyun ve keçi sütü üretimi, taleple birlikte daha da artacak.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.