Köyler mahalle oldu, tarım yüzde 13 küçüldü

Köyler mahalle oldu, tarım yüzde 13 küçüldü

İzmir'in Seferihisar Belediyesi ve Tarım Ekonomi Derneği ortaklığıyla ilçede, “Köylerin Yerinden Yönetimi” isimli bir çalıştay düzenlendi.

Çalıştaya İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Tayfun Özkaya ve Öğretim Elemanı Fatih Özden ile Av. Şehrazat Mercan konuşmacı olarak katıldı. Seferihisar’ın kapatılarak mahalleye dönüştürülen köylerin muhtarları, Mandalina Üretici Birliği, Zeytin Üretici Birliği, Çiftçi Koruma Birliği, Seferihisar Kent Konseyi ve Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi de hazır bulundu.

Toplantının açılışında konuşan Başkan Soyer, “Hayatımızı işgal eden tüm yapay gündemleri bir kenara bırakıp tarımsal üretimin üzerine odaklanmalıyız. Bugünün Türkiye’sinin en can alıcı gündemi tarım olmalı. Bütünşehir Yasası'yla bir gecede 16 bin köy tüzel kişiliğini yitirdi, mahalle oldu. Sözde, kırsal nüfus yüzde 24’ten yüzde 8’lere düştü. Bu yasal düzenleme, Türkiye için çok ağır bir travma anlamına geliyor. Köylerin kapatılmasının çok net bir anlamı var, bu devlet bu ölçekte üretim yapılsın istemiyor. Tarımı endüstriyel boyutta, büyük ölçekli yapılsın istiyor. 2013 yılından bugüne tarımsal üretimin yüzde 13 küçüldüğünü, bunun da çok önemsenmediğini görüyoruz. Tekrar tarıma dönmek zorundayız. Dönmezsek bu yasanın sonucu olarak köylülerimizin potansiyel gecekondu nüfusu olacağını, işsiz ordusuna katılacağını ve büyük şehirlere göçün artarak devam edeceğini göreceğimizi düşünüyorum. Peki biz küçük ilçemizden ne yapabiliriz? Ortaya koyacağımız doğru bir modeli uygulayarak, bizim ölçeğimizdeki yüzlerce kasaba ve şehre örnek olabiliriz. Bu mümkün ve bunu başaracağız.” dedi.

Başkan Vekili Aydoğan ise, “Bu çalıştayın konusu, ülkenin geleceği. Tarımı ve hayvancılığı olmayan bir ülkenin kalkınma şansı yoktur. Dünyada ve Türkiye’de iki büyük sorun var, çevre ve tarım. Bu nedenle bu çalıştayı ve alacağımız kararları çok önemsiyorum.” dedi. Konuşmaların ardından çalıştaya katılanlarla görüş alışverişinde bulunuldu, oluşturulacak modelle ilgili adımlar atıldı.

haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.