Köy okullarını çamurdan kurtaracak proje

Köy okullarını çamurdan kurtaracak proje

Tokat'ta köylerindeki okullarının çamurlu ayakkabılarından kirlenmesini önlemek isteyen öğrenciler 'sil geç' projesini hayata geçirdi.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından Tokat Cumhuriyet Meydanında 'Bölgesel İnovasyon Yarışması ve Proje Pazarı' düzenlendi. Ana teması toplumsal hayatta yenilik olarak belirlenen etkinlik kapsamında 489 adet proje başvurusundan seçilen 79 proje sergilendi. Açılan stantlarda öğrenciler projeleri ile ilgili katılımcılara bilgi verdi. Tokat Valisi Mustafa Taşkesen'in de katıldığı programda dikkat çeken projeler arasında LPG'li araçlarda kullanılabilecek olan gaz kaçak alarm cihazı, özellikle köy okullarında öğrencilerin okula çamurlu ayakkabıları ile girmemesi için 'sil geç' isimli proje ile Yeşilırmak'tan elektrik akıyor ve HAYKO robot dikkat çekenler arasında yer aldı. Tokat Valisi Mustafa Taşkeseni Uluslararası Robot Yarışması'nda ikincilik ödülü alan Hayko'nun geliştirildiğinde madenlerde hayat kurtarmakta önemli rol alabileceğine dikkat çekti.

"SİL GEÇ' PROJESİ

Kervansaray Ortaokulu öğrencileri okula çamurlu ayakkabılarla girilmesini önlemek amacıyla 'sil geç' adını verdikleri projeyi sundu. Hurda malzemeleri değerlendirerek 100 TL'ye mal edilen ayakkabının altını silme makinesi, mekanik kolun çevrilerek ızgara altındaki fırçanın dönmesi ile mekanik olarak çalışıyor. Öğrencilerden Mahmut Altınışık, okula giderken ayakkabılarının çamur olması sonucu okulun kirlenmemesi adına böyle bir proje yaptıklarını ifade ederek, 'Okula çamurlu ayakkabılarla girilmesi sonucu kuruyan çamur toz oluyor ve sağlığımızı etkiliyor. Bu nedenle hem okulumuzun kirlenmemesi hem de sağlığımızın bozulmaması için Furkan arkadaşımızla böyle bir buluş yaptık' diye konuştu. Okul öğretmelerinden Korkmaz Gürsoy da okulların bu cihazla birlikte daha temiz ve sağlıklı olacağını kaydetti.

Öte yandan Tokat, Amasya, Samsun ve Çorum illerinden ortaokul ve lise düzeyinde katılan projeler jüri tarafından değerlendirilerek her ilin birincisi seçilecek.

YEni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.