Kosova'nın gözü Sırbistan'ın üzerinde

Kosova'nın gözü Sırbistan'ın üzerinde

Kosova Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Taçi, Kosova, BM'ye dahil olmadığı sürece Sırbistan'ın işlediği soykırımlar için gerekli hukuki yollara başvuracaklarını söyledi.

Kosova Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Haşim Taçi, "Sırbistan tarafından Kosova'da işlenen savaş suçlarının takipçisi olacaklarını belirterek, Sırbistan'ın işlediği soykırımı uluslararası platformlarda gündeme taşıyacaklarını" söyledi.

Türkiye'ye resmi temaslarda bulunmak üzere gelen Kosova Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Taçi, Kosova-Türkiye ilişkileri ve bölgesel gelişmelere ilişkin soruları cevapladı.

"Sırbistan'ın 1998-1999'da Kosova'daki katliamları ortadadır" diyen Taçi, Kosova'nın Uluslararası Adalet Divanı'na başvuracağını söyledi. Bu konuda her türlü kanıta ve tanığa sahip olduklarını vurgulayan Taçi, "Kosova, Birleşmiş Milletler'e dahil olmadığı sürece Sırbistan'ın işlediği soykırım için gerekli hukuki yollara başvuracak ve uluslararası alanda gerekli çalışmaları yürüteceğiz" diye konuştu.

Kosova, bağımsızlık sürecinde Sırbistan tarafından 1998-1999 yıllarında 10 bin Kosovalının öldürülmesi nedeniyle Sırbistan'ı soykırım yapmakla suçlamış ve bağımsızlığını ilan ettiği 2008'den bu yana uluslararası platformlarda bunu dile getirmişti.

Kosova'nın tanınması

Haşim Taçi, Kosova'nın uluslararası alanda tanınması amacıyla yürüttükleri çalışmalara ilişkin ise ülkesinin dünyanın en güçlü ülkeleri tarafından tanındığını ve yakın gelecekte Kosova'ya uluslararası desteğin artacağını söyledi.

Taçi, ülkesinin bağımsızlığını tanımayan Sırbistan'ın itirazlarına rağmen Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından kabul edilerek olimpiyat oyunlarına katılacağını söyledi. Taçi, gelecek yıl Brezilya'da düzenlenecek olimpiyat oyunlarında ülkesinin bayrağıyla yer alacağını kaydetti.

Taçi, Kosova'nın şimdiye kadar Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkeden 34'ü tarafından tanındığını ve Avrupa Konseyi'ne üye olmak için gerekli anlaşmalar üzerinde çalıştığına vurgu yaptı.

"Kosovalı göçmenler geri dönecek"

Dışişleri Bakanı Taçi, son aylarda binlerce Kosovalının diğer Avrupa ülkelerine iş bulmak amacıyla göç ettiği iddialarına ilişkin bazı raporlarda dile getirilen rakamların abartılı olduğunu savundu.

Aynı sorunun Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan ve Karadağ'da da yaşandığını söyleyen Taçi, başta Almanya olmak üzere diğer ülkelere yasa dışı yollarla giden göçmenlerin Kosova'ya iade edileceklerini söyledi.

Türkiye-Kosova ilişkileri

Türkiye-Kosova ilişkilerinin mükemmel olduğuna değinen Taçi, Türkiye ziyareti çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinde diplomatik, ekonomik, sosyal ve güvenlik alanlarında bu ilişkileri ilerletmenin yollarını aradıklarını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Taçi, bağımsızlığını yeni ilan eden Kosova'nın kendi güvenlik birimlerini oluşturma sürecinin sorulması üzerine, "Kosova hükümeti, ülkemizin kendi askeri gücünü oluşturma kararını almıştır. Bu ordu, NATO standartlarında çok uluslu ve içinde kadınların da bulunacağı profesyonel ordu olacaktır. Bu çerçevede NATO birliğinin katılım şartlarından biri olan barış planının parlamentodan geçmesini bekliyoruz" dedi.

Türkiye'nin güvenlik konusundaki katkılarına ilişkin Taçi, "Türkiye sadece ikili ilişkiler çerçevesinde değil bir NATO üyesi ülke olarak da aktif rol oynadı" diye konuştu.

DAİŞ'e yabancı katılımı

Taçi, Kosova'nın da aralarında bulunduğu Avrupa ülkelerinden DAİŞ'e katılımlarla ilgili bir soru üzerine, Avrupa ülkeleri gibi Kosova'nın da bu soruna karşı mutlak çözüm sağlayamadığını dile getirdi. Taçi, "Ancak Kosova, DAİŞ'e katılım amacıyla Irak ve Suriye'ye giden kişileri tutuklama ve takip altında tutma konusunda gerekli kararlılığı ve kapasiteyi göstermiştir. Kosova, şimdi de vatandaşlarının yabancı savaşlara katılımını önleyen bir yasa tasarısını oylayacak" diye konuştu.

Suriye ve Irak'a bu amaçlarla giden 133 kişiyi tutukladıkları bilgisini veren Taçi, "Terörizmle savaşta kararlıyız ve Kosova terör karşıtı koalisyonun önemli bir parçası olacaktır. Kosova, teröristlerin barınabileceği bir ülke değildir" ifadesini kullandı.

DAİŞ'e karşı mücadelede masum vatandaşların zarar görmemesi için alınan tedbirlerin sorulması üzerine Taçi, Kosova'da masum kişilere hiçbir zaman hapis cezası verilmediğini bundan sonra da verilmeyeceğini söyledi. Taçi, "Ancak şiddete ve terör eylemlerine katılanlar adaletle yüzleşecektir ve bundan asla taviz verilmeyecektir" şeklinde konuştu.

Balkan zirvesi

Dışişleri Bakanı Taçi, Kosova'nın mart ayında düzenleyeceği Balkan zirvesine altı Balkan ülkesi yanında Priştine'yi ilk defa ziyaret edecek Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Dacic'in katılımının sorulması üzerine, bu zirvenin bölge için çok önemli olacağını ve Sırbistan'ın bu ziyaretinin de Kosova'yı tanıyacağının bir göstergesi olacağını söyledi.

AA'nın Arnavutça yayını

AA'nın uluslararası hedefleri çerçevesinde 1 Ekim 2014 itibarıyla başlattığı Arnavutça yayınıyla ilgili Taçi, "Bu gelişmeyi önemli bir adım olarak değerlendiriyorum ve sizi daha ileriye gitmeye teşvik ediyorum" dedi.

1999-2008 yılları arasında BM idaresinde bir bölge olan Kosova, 17 Şubat 2008 tarihinde tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan ederek Sırbistan'dan ayrılmıştı.

Yugoslavya Federasyonu döneminde Kosova, Sırbistan federe cumhuriyeti içerisindeki bir bölgeydi. 1974'te Yugoslavya anayasası Kosova'ya özerklik tanıdı. Fakat 1989 yılında dönemin Sırp asıllı milliyetçi Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç, özerkliği geri aldı. 1991'de Yugoslavya'nın dağılmasının ardından önce Hırvatistan ardından Bosna'da başlayan kanlı savaş daha sonra Kosova'ya sıçradı. 1998 yılında Sırp polisi ile Kosova Özgürlük Ordusu arasında çatışmalar başladı. Miloseviç'in ordusu bu dönemde Arnavut halkın köylerini bastı, sivilleri öldürdü. 1999'da NATO çatışmalara müdahale etti ve Sırbistan Kosova'dan çekilmek zorunda kaldı.

Kosova'nın, Sırbistan'dan ayrılmasından 10 yıl sonra 17 Şubat 2008'de Kosova, Sırbistan'dan tek yanlı olarak bağımsızlığını açıkladı. Kosova'nın bağımsızlığını ABD, Türkiye ve çok sayıda Avrupa ülkesi hemen tanıdı. Şu ana kadar 106 ülke Kosova'nın bağımsızlığını tanıdı fakat Sırbistan Kosova'yı tanımadı. BM üyeliğinin önündeki engelin kaldırılması için çabalarına devam eden Kosova, bu çerçevede Sırbistan ile barış müzakerelerine başlamıştı.

(AA)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.