Kosova'da Osmanlı Çeşmesi'nin Ön Restorasyon Çalışmaları Başladı

Kosova'da Osmanlı Çeşmesi'nin Ön Restorasyon Çalışmaları Başladı

Kosova'nın başkenti Priştine'nin merkezinde gerçekleştirilen meydan düzenleme çalışmaları sırasında keşfedilen tarihi Lokaç Çeşmesi'nde nihai restorasyona yönelik ön çalışmalar başladı.

Türk İşbirliği Ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) koordinatörlüğünde yürütülen Lokaç Çeşmesi restorasyon işinin ön hazırlık çalışmasına start verildi. Ön çalışmayı yürüten Ekol Mimarlık şirketi koordinatörü İlker Razbonyalı Kosovaport'a yaptığı açıklamada, tarihi çeşmenin ön hazırlık çalışmaları kapsamında ölçüm ve kalıp gibi çalışmaların yapıldığını belirterek, çeşmenin görünümü hakkında tüm verilerin Türkiye'ye gönderilmesinin ardından restorasyonun başlayacağını söyledi. Öte yandan çalışmaların yaklaşık 3 ay süreceği de ifade edildi.

Priştine merkezinde 1953 yılında, dönemin iktidarı tarafından yıktırılan 15'inci yüzyıla ait Osmanlı'dan kalan Lokaç Camisinin bir parçası olan Lokaç Çeşmesi, tesadüf sonucu Nisan 2012 yılında keşfedildi. Priştine "İbrahim Rugova" meydan düzenleme çalışmaları sırasında kalıntıları gün yüzüne çıkan Lokaç Çeşmesinin kazı yeri, 2 yıldan bu yana bir kaç kez kapatıldı ve açıldı.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.