Kosova'da 'İsa Bey Camisi' açıldı

Kosova'da 'İsa Bey Camisi' açıldı

İstanbul'un Bayrampaşa Belediyesi ve Bayrampaşa Müftülüğünün desteğiyle Kosova'daki Mitrovitsa şehrinde inşa edilen ''Mitrovitsa Bayrampaşa İsa Bey Camisi'' düzenlenen törenle hizmete açıldı.

İstanbul'un Bayrampaşa Belediyesi ve Bayrampaşa Müftülüğünün desteğiyle Kosova'daki Mitrovitsa şehrinde inşa edilen ''Mitrovitsa Bayrampaşa İsa Bey Camisi'' düzenlenen törenle hizmete açıldı.
 
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, törende yaptığı konuşmada, bugün burada bir medeniyetin farklı zenginliklerini bir arada yaşadıklarını belirterek, ''Mevlana Celaleddin Rumi der ki 'Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır.' Göz göze geldiğimizde kalplerimizin ve gönüllerimizin birleştiğini ve bütünleştiğini bugün burada, bu meydanda, medeniyetimizin temsili Bayrampaşa İsa Bey Camisi vesilesiyle yaşıyoruz'' şeklinde konuştu.
 
''Rabbime şükürler olsun ki kardeş olma duygularını bize yoğun bir şekilde bahşetmiş'' diyen Müezzinoğlu, şunları kaydetti:
 
''Bugün, Balkanlar'ın bu güzel köşesinde genç Kosova Cumhuriyeti'nde sizlerle bir arada olmaktan, gerçekten ayrı bir haz, ayrı bir mutluluk duyuyorum. Bu toprakların bu güzel insanları dünyaya bir medeniyetin zenginliklerini sundu. Hak ve adalet medeniyetinin, ilim ve irfan medeniyetinin, sevgi ve hoşgörü medeniyetinin, barış ve huzur medeniyetinin zenginliklerini bu topraklardan dünyaya sunan bir anlayışın mesnuplarıyız bizler. Bu medeniyetin temsilcileri, bu topraklarda zaman zaman ağır bedeller ödedi. Zaman zaman ağır sıkıntılar yaşadı. Zaman zaman kan ve gözyaşı, zaman zaman insanların kaybolduğu, zaman zaman eserlerin tahrip edildiği günleri yaşadı. Fotoğraflarda kalan, hatta fotoğraflarda dahi tespit edemediğimiz birçok eserimiz ve insanlarımızı kaybetmiş olabiliriz. Ama kardeşliğimizi kaybetmedik, sevgimizi kaybetmedik, birlik ve beraberliğimizi kaybetmedik.''
 
Törene katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de Türkiye'deki herkesin kalbinde Kosova'nın ayrı bir yeri olduğunu belirterek, ''Bizi bu topraklarda aynı kültür ve medeniyet etrafından kardeş kılan Allah'a hamdolsun'' dedi.
 
Sadece camilerin yapılmasından dolayı değil, bu camileri gençlerin dolduruyor olması nedeniyle sevinçli olduğunu kaydeden Görmez, Kosova'nın sıradan bir ülke değil, arkasında büyük bir tarih, kültür ve medeniyet olan bir ülke olduğunu ifade etti.
 
Görmez, camilerin özgürlüğün ve bağımsızlığın simgeleri olduğunu belirterek, camilerin hem ibadet, hem bilgi, hem de birlik mekanları olduğu söyledi.
 
''Allah, ebediyen Kosova semalarından ezan sesini susturmasın'' diyen Görmez, caminin inşasında emeği geçen herkese teşekkür etti.
 
Açılış töreninin ardından Görmez, caminin anahtarını Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Terneva'ya teslim etti. İsa Bey Camisi'ndeki ilk cuma namazını da Diyanet İşleri Başkanı Görmez kıldırdı.
 
Caminin açılış törenine ayrıca, Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Terneva, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Mitrovitsa Belediye Başkanı Agim Bahtiri, Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan ve diğer konuklar katıldı.
 
Toplam 2 bin 500 metrekarelik alana inşa edilen ülkenin en büyük camisi konumundaki Mitrovitsa Bayrampaşa İsa Bey Camisi, 4 bin kişilik kapasiteye sahip. Caminin, 48 metre yüksekliğinde iki minaresi bulunuyor.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.