Kosova'da başörtüsü artık serbest

Kosova'da başörtüsü artık serbest

Kosova Cumhuriyeti Milli Eğitim ve Kamu Yönetim Bakanlığı İdari Yönetmeliği’nde yapılan bir değişiklikle, devlet okullarındaki başörtüsü yasağı kalktı.

Devlet okullarında okuyan kızlar, eskiden olduğu gibi, başörtüleriyle eğitim alabilecekler.
  
2007 yılından beri Müslüman kızların başörtüleriyle okula gidemediği Kosova Cumhuriyeti’nde, Milli Eğitim ve Kamu Yönetim Bakanlığı İdari Yönetmeliği’nde yapılan bir değişiklikle, bu yasak kalktı. Devlet okullarında okuyan kızlar, 2007 yılından önce olduğu gibi, başörtüleriyle eğitim alabilecekler.

YASAK 2007’DE BAŞLAMIŞTI

1999-2008 yılları arasında Birleşmiş Milletler idaresinde olan ve 17 Şubat 2008 tarihinde tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Kosova’da, 2007 yılından beri başörtüsü yasağı uygulanıyordu.  Eylül 2007’de, Fatmire Jashari ve iki arkadaşını Hames Jashari Okulu’ndan uzaklaştıran okul müdürü Hamdi Nuredin’in o günlerdeki savunması oldukça ilginçti: “Bugün okulda iki kişiler. Şimdi izin verirsek yarın 200 kişi olurlar.”

Halktan gelen tepkiler neticesinde, başörtüsü yasağı kısa bir süre uygulanamadı. Ancak  2009 yılı Aralık ayında yapılan bir değişiklikle, dini sembollerin kamu okullarında taşınması yasaklandı

İLK DENEME BAŞARISIZ OLDU

Kosova Cumhuriyeti’ndeki başörtüsü yasağını kaldırmak adına ilk ciddi girişim Haziran 2013’de, o dönemde Adalet Partisi Milletvekili Amir Ahmeti’nin gayretleri ile oldu. Başbakan Hashim Thaçi dini özgürlükler ile ilgili bir komisyon kurulması talimatını verdi. Ancak büyük umut bağlanan bu komisyondan, hiçbir sonuç elde edilemedi.

YASAK KALKTI

Kosova’da yıllardır devam eden başörtüsü yasağı, başta Sağlık Bakanı ve Adalet Partisi (AP) Genel Başkanı Prof. Dr. Ferid AGANİ, Adalet ve Kalkınma İnsiyatifi Milletvekili Amir Ahmeti ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Milletvekili Enis Kervan’ın büyük uğraşları neticesinde, geçtiğimiz günlerde kaldırıldı.

Sağlık Bakanı ve Adalet Partisi (AP) Genel Başkanı Prof. Dr. Ferid AGANİ, Milli Eğitim ve Kamu Yönetim Bakanlığı İdari Yönetmeliği’nde yapılan bir değişiklikle, başörtüsü yasağının kaldırıldığını, yayınladığı bir mesaj ile duyurdu.Agani yayınladığı mesajda şu ifadeler yer verdi:

“Tüm büyük kazanımların zaman, vizyon ve sabır’a ihtiyacı vardır. Başörtülü kızlarımızın okumasını ve çalışmasını engelleyen idari yönetmelik maddeleri Adalet Partisi öncülüğünde kaldırılmıştır. Bugün, başörtülü kızların okumasını ve çalışmasını engelleyen Kosova Milli Eğitim ve Kamu Yönetim Bakanlığı konu ile ilgili idari yönetmelik maddelerini kaldırmışlardır.”

Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.