Koruyucu ve evlat edinen ailelere MEB rehber olacak

Koruyucu ve evlat edinen ailelere MEB rehber olacak

Milli Eğitim Bakanlığınca okulöncesi eğitim çağındaki çocuklar için hazırlanan ders programı, sevgi evleri ile çocuk yuvalarında uygulanacak, koruyucu ve evlat edinen ailelere de rehber olacak.

Milli Eğitim Bakanlığınca okulöncesi eğitim çağındaki çocuklar için hazırlanan ders programı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın sevgi evleri ile çocuk yuvalarında uygulanacak, koruyucu ve evlat edinen ailelere de rehber olacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca 81 il müdürlüğüne gönderilen yazıda, MEB'in hazırladığı ve bakanlığın da katkı sağladığı, "0-36 aylık çocuklar için eğitim programı" ile "37-72 aylık çocuklar için Okul Öncesi Eğitim Programı"nın onaylandığı anımsatıldı.

Eğitim programının yanı sıra 0-36 ay çocuklar için etkinlik kitabı, sağlık, bakım ve beslenme kitabı ile 37-72 aylık çocuklar için ise etkinlik kitabının hazırlandığı belirtildi.

Program ailelere önerilecek

Yazıya göre, hazırlanan program ile kitaplar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından izin alınarak açılan "Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri" ile korunma altında olan çocukların bakımının sağlandığı "Çocuk Yuvaları, Çocuk Evleri ve Sevgi Evleri’nde" uygulanacak.

Bakanlıkça, koruyucu ailelere de bu programlardan yararlanabileceklerine dair bilgi verilecek.

"0-36 ay çocuklar için Eğitim Programı ile Bütünleştirilmiş Aile Destek Eğitim Rehberi (EBADER)-Aile Kitabı" programı ise Çocuk Yuvaları, Çocuk Evleri, Sevgi Evlerinde, çocukla birebir çalışan çocuk eğiticisi ve bakım elemanlarınca da kullanılacak. Koruyucu aileler ile evlat edinecek ailelere bu programdan yararlanabilecekleri anlatılacak.

Özel kreş ve gündüz bakımevlerine çocuğu devam eden ailelere de aynı programı kullanabilecekleri önerisi iletilecek.

Güvenme ve bağlanma ele alınıyor

0-36 ayda çocuğa verilen eğitimin önemine değinilen programda çocukların doğumdan itibaren öğrenmeye hazır oldukları, bunu sağlamak için onlara yeterli olanakların sunulması gerektiği vurgulanıyor. Nitelikli çevre ve çocuğun bu çevrede edindiği deneyimlerin büyük önem taşıdığına işaret edilerek, çocuğun sonraki yıllarda gelişimini olumlu yönde etkilediğine dikkat çekiliyor.

Çocuğun eğitiminin ailede başladığı vurgusu yapılarak, ailenin erken çocukluk eğitimi konusunda bilgilendirilmesinin önemli olduğu ifade ediliyor.

Aile bireylerinin özellikle anne babaların çocuk yetiştirme becerilerinin, aile eğitim programları aracılığıyla geliştirilmesi ve desteklenmesi gerektiği belirtiliyor. Aile eğitimi'nin "çocukların

fiziksel, ruhsal, duygusal ve sosyal yönden gelişimlerinin her aşamasında gerekli olan yetenek ve anlayışı ebeveynlerinin kazanmalarına yardımcı olan bir eğitim" olduğu tanımlanıyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.