Koruyucu ailelere istismar anlatılacak

Koruyucu ailelere istismar anlatılacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, koruyucu aileleri fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik istismarın önlenmesi konusunda bilgilendirecek.

Bakanlık, Türkiye genelindeki 3 bin koruyucu aile için hazırladığı eğitim programlarında bakım modelleri hakkında genel bilgi verecek.
 
Ailelere, koruyucu ailelikten beklenilenler, çocukların koruyucu ailelerden beklentileri, keyifli ve zor yanları, öz aile, koruyucu aile ve kurumun işbirliğinin önemi anlatılacak. 
 
Ailelerin çocuğun duygularını, isteklerini ve haklarını tanımaları için bilgiler verilecek, koruyucu aile ile evlat edinme hizmeti arasındaki farkın üzerinde durulacak. 
 
''Yakın çevreyi bilinçlendirmeleri önerilecek''
 
Eğitimlerde ailelere çocukla ilk karşılaşma ve tanışma sürecinde nasıl davranmaları gerektiği de anlatılacak.
 
Ailelere, çocuğa ismi ile hitap etmesi, çocukla ve öz ailesiyle ilgili bilgileri açık etmemesi uyarısı yapılacak, istisnai durumlarda bilgi paylaşabilecekleri kişiler hakkında ise hatırlatmalarda bulunulacak. 
 
Aileye yeni katılacak birey için katılımcıların yakın çevreyi, akrabaları bilgilendirmeleri istenecek. Çocuğun yanlarında kalmaya başladığı ilk günlerde tutarlı davranış sergilemelerinin önemi üzerinde durulacak, sakin ve sabırlı olmaları, çocuğa zaman tanımaları önerilecek.
 
Çocuğun koruyucu aile yanındaki yaşamının, öz ailesi ile yaşamından ve gelişiminden kopuk, yeniden bir doğuş dönemi olmadığı vurgulanacak. Ailelere, ''Çocuğun öz ailesi hakkında konuşmasına izin verin, öz ailesini yargılamayın, çocukla aranızda güvenli bir ilişki oluşturun'' mesajı verilecek.
 
''Tutmak şiddet içermemeli''
 
Ailelere, çocukları için belli kurallar koymaları gerektiği üzerinde durularak, bu kurallarda tutarlı olmaları, bu şekilde bakımını üstlendikleri çocukla yaşamlarının kolaylaşacağı belirtilecek.
 
Çocuk öfkelendiğinde ailelerin yapacağı davranışlar ile müdahalenin nedeni çocuğa anlatılacak, çocuğu tutmanın şiddet içermemesi, cinsel beklenti ve hisler uyandırmaması uyarısında bulunulacak. 
 
Ailelere daha önce cinsel istismara uğramış bir çocuğa, akşam yatmadan önce sarılma, öpme ya da banyosunda yardımcı olma gibi davranışlarda temkinli olmaları gerektiğinin altı çizilecek. 
 
-''Çocuğun vücut diline bakın''
 
Koruyucu ailelere travma ve istismarın türleri hakkında bilgi verilerek, istismarın çocuklar üzerindeki etkileri anlatılacak. 
 
Çocukların da birbirini istismar edebileceği ve çocukların bundan korunmaları için bilgilenmeleri gerektiği hakkında farkındalık kazanmaları sağlanacak.
 
Akran istismarında ailelere çocuklarıyla konuşmak için zaman ayırmaları, öğretmenleriyle görüşmeleri, çocuğun göz teması kurma becerisine, vücut diline bakmaları önerilecek. 
 
Travma durumunda ne yapılmalı?
 
Koruyucu ailelerin travma durumları karşısında yaklaşımlarının uygun olmaması halinde çocuğun uğrayacağı zarar konusunda farkındalık kazanmaları sağlanacak. 
 
Ailelere, travmaya maruz kalan çocuğa nasıl davranılması gerektiği aktarılacak. Çocukları gündelik faaliyetlere katılmaları, oyun oynamaları yönünde teşvikte bulunmaları, destek göstermeleri, ilgili ve esnek davranmaları anlatılacak.
 
Anne babalara fiziksel ve duygusal istismarın önlenmesi için bilgilenmeleri, öfkelerini kontrol etmeleri, olumlu davranış geliştirme yöntemlerini öğrenmeleri, danışmanlık almaları tavsiye edilecek.
 
Ailelere cinsel istismarın önlenmesi için ise çocuklarına kendisini korumasını öğretmeleri, iyi dokunma ile kötü dokunma arasındaki farkı anlatmaları, çocuğuyla güven verici bir ilişki kurmaları, çocuğunu dinlemeleri, onun çevresi hakkında bilgi sahibi olmaları önerilecek.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.