Koruyucu aile olmak isteyenlere manevi destek

Koruyucu aile olmak isteyenlere manevi destek

Türkiye Diyanet Vakfının öncülüğünde yürütülen projeyle koruyucu aile olmak isteyen vatandaşların uygulamaya ait bilgi eksiklikleriyle dini çekinceleri giderilmeye çalışılıyor.

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Kadın Aile ve Gençlik Merkezi (KAGEM) öncülüğünde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile ortaklaşa yürütülen proje kapsamında, koruyucu aile olmak isteyen vatandaşların uygulamaya ait bilgi eksiklikleriyle dini çekinceleri giderilmeye çalışılıyor.
 
TDV Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Mazhar Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yürüttüğü Gönül Elçiliği uygulamasıyla devlet koruması altındaki çocuklara, sağlıklı gelişimleri için kendilerini koruyacak, sevecek, destekleyecek, güven sağlayacak, sosyal ve maddi gereksinimlerini karşılayacak sıcak bir aile ortamı sunulduğunu söyledi.
 
Devlet korumasında bulunan çocuk sayısının şu anda yaklaşık 12 bin 600 olduğunu belirten Bilgin, bu çocuklardan 3 bin 728'inin, 3 bin 80 koruyucu aile yanında büyüdüğünü kaydetti.
 
Gönül Elçiliği uygulamasının, çocukların aile ortamında büyümelerini sağlayarak, sevgi, saygı ve dayanışma gibi değerleri kazanmalarına yardımcı olduğunu dile getiren Bilgin, "Uygulama, çocukların karşılaştıkları sorunları çözebilme yetisi ve öz güvenini kazanmış bireyler olarak hayata hazırlanmalarına da katkı sağlıyor" dedi.
 
Bilgin, aile ortamında büyüyen, yeterli sevgi alabilen, gereksinimleri düzenli karşılanan çocukların sağlıklı bireyler olabildiklerinin araştırmalarla da ortaya konduğunu vurguladı.
 
Koruyucu ailelik ile evlat edinme karıştırılıyor
 
 Türkiye Diyanet Vakfı KAGEM ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında  koruyucu ailelik uygulamasını yaygınlaştırmak amacıyla 2013'te protokol imzalandığını anımsatan Bilgin, şöyle konuştu:
 
"Koruyucu ailelik dinimizin yetimlerin himaye edilmesine yönelik teşvik ettiği bir uygulama. Maalesef dinimizce yasaklanmış olan evlat edinme ile koruyucu ailelik karıştırılıyor. Dinimizde çocuğun biyolojik anne ve babasının yerine kendisini evlat edinen ailenin adı ile anılarak nesep dediğimiz soy bağının karışması riski taşıyan evlatlık müessesesi kaldırılmıştır. Ayrıca evlat edinmek, miras hukuku açısından da sakıncalar doğurmaktadır. Oysa koruyucu ailelikte evlat edinme yoktur, bunun yerine himaye etme vardır.  Bu uygulamada çocuk kendisini himaye edenlerin anne ve babası olmadığını, Allah rızası için kendisine bakıldığını bilmektedir."
 
Bilgin, Kur'an-ı Kerim'de yetimlerin korunup kollanması ve haklarının korunması gereği üzerinde ısrarla durulduğuna dikkati çekerek, "Yetimlerin himaye edilmesini teşvik etmektedir. Peygamber Efendimiz ve ashabı tarafından fiiliyata geçirilen yetim hamiliği, tarihi süreç içerisinde İslam toplumları tarafından da uygulanmıştır. Bu uygulama bugün Koruyucu Ailelik ve Gönül Elçiliği olarak tekrar hayat bulmuştur" ifadelerini kullandı.
 
Hedef kitle koruyucu aileler
 
Projeyle Gönül Elçisi adaylarının dini bakımdan takip ve dikkat etmesi gereken meseleler konusunda bilinç oluşturmaya çalıştıklarını vurgulayan Bilgin, ailelere gerekli manevi desteğin din görevlilerince sağlanacağını bildirdi.
 
Devlet korumasındaki çocukların sıcak aile ortamında, güvenli ve başarılı bireyler olarak toplumla iç içe büyümelerinin bu projeyle desteklendiğini dile getiren Bilgin, şu değerlendirmede bulundu:
 
"Koruyucu aile adayları, meselenin dini boyutu hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıklarından, dinimizin işaret ettiği esaslara riayet etme konusunda gerekli hassasiyeti gösteremiyorlar. Proje sayesinde koruyucu ailelerimizi dini hassasiyet konularında bilgilendiriyoruz."
 
"İllerde paneller düzenliyoruz"
 
Koruyucu aile uygulamasının dini boyutu hakkında toplumu bilgilendirmek ve koruyucu ailelere rehberlik etmek amacıyla "KAGEM Koruyucu Aile Panelleri" düzenlendiğini belirten Bilgin, ilki 22 Mayıs'ta Mersin'de yapılan panelin haziranda da Çorum, Trabzon ve Eskişehir'de gerçekleştirildiğini anlattı.
 
Bilgin, 2014-2015 faaliyet döneminde ise panelleri İstanbul, Erzurum, İzmir, Ankara, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Manisa'da düzenleyeceklerini kaydetti.
 
"Hassasiyet ve çekinceleri gidermeyi amaçlıyoruz"
 
Projeyle din görevlileri ve dindar ailelerin koruyucu ailelik uygulamasına ait bilgi eksiklikleriyle dini hassasiyet ve çekincelerini gidermeyi amaçladıklarını ifade eden Bilgin, KAGEM tarafından çıkarılan "Hz. Peygamber'den Günümüze Yetimlerin Himayesi: Koruyucu Ailelik" kitabını da aileleri bilgilendirmek amacıyla panellerde dağıtacaklarını söyledi.
 
Bilgin, proje kapsamında 10 il belirlediklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
 
"Buralarda örnek ve aday koruyucu ailelerin de katılacağı etkinliklerle koruyucu aile olmak isteyenlere öncelikle konunun dini boyutuyla ilgili bilgiler verilecek. Ardından da nasıl koruyucu aile olabilecekleri konusunda pratik konular işlenecek. Ayrıca her ilde müftülerimiz, aile irşat ve rehberlik bürosu görevlileri, vaiz ve vaizeler, Kur'an kursu öğreticileri ve din görevlilerimiz tarafından koruyucu ailelerimizle birebir çalışmalar yürütülecek."
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.